Tuesday, March 21, 2023
spot_img
HomeVIJESTIOpozicija ne dolazi na posebnu sjednicu NSRS: Dodikov veto pred padom?

Opozicija ne dolazi na posebnu sjednicu NSRS: Dodikov veto pred padom?

- Reklama -


Održan je vanredni press nakon sastanka rukovodstva SDS-a i PDP-a vezano za teme današnje posebne sjednice NSRS, na kojoj su se zastupnici trebali izjasniti o zahtjevu Milorada Dodika koji bi dodjeljivanje agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH proglasio štetnim po vitalni nacionalni interes RS. PDP i SDS su se usaglasile da neće prisustvovati ovoj posebnoj sjednici.

“Ne želimo da podržimo politiku izolacije RS. Nećemo podržati ono što traži Dodik, pozicija RS je pogoršana posljednjih mjeseci, ovime bi se nanijela i ekonomska šteta, izgubili bismo jednog od najvažnijih ekonomskih partnera, šteta bi bila nemjerljiva”, saopštio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Danas dvije posebne sjednice NSRS: Hoće li biti podrške za Dodika?

- Reklama -

Ovakva politika je, podcrtao je, u potpunosti neodgovorna prema ovom entitetu.

“Nećemo učestvovati jer posebne sjednice postaju cirkus. Ne vidimo ovu kao temu – ovo je sumanuta politika. Ne morate se slagati sa stavovima pojedinih zemalja, ali s njima održavate diplomatske odnose”, dodala je Jelena Trivić (PDP).

Da je riječ o predizbornom triku, ali i da su Dodikovi razlozi za ovakve zahtjeve besmisleni, mišljenja je i Branislav Borenović.

“Naravno da se ne slažemo sa dijelom deklaracije o BiH koja je usvojena u njemačkom Bundestagum, ali način na koji to možemo da osporimo je upravo diplomatiski put – preko ambasada. Zato je ovo danas brutalna, klasična i pogubna predizborna predstava”, zaključio je predsjednik PDP-a.

Medijima se obratio i SDS-ov poslanik Miladin Stanić koji tvrdi da ni svi Dodikovi zastupnici neće učestvovati na sjednici.

Da bi Dodikov veto bio potvrđen treba mu dvotrećinska većina u NSRS, što je danas nemoguće očekivati jer čak i da dođu svi poslanici vladajuće koalicije, oni odavno nemaju potreban broj glasova.

Također, DNS je za Srpskainfo potvrdio kako ni njihovi poslanici ne planiraju učestvovati u sjednici koja je trebala početi u 12 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular