Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEOrganizatori Evroprajda u Beogradu saopštili novu rutu šetnje

Organizatori Evroprajda u Beogradu saopštili novu rutu šetnje

- Reklama -


Organizatori Evroprajda su predali Vladi Srbije peticiju sa 27.000 potpisa u kojoj se traži od predsjednika i premijerke Srbije da “omoguće održavanje Evroprajda 2022 onako kako je to planirano”. Saopštili su i novu rutu subotnje šetnje – od Ustavnog suda do Tašmajdana.

„Insistiramo na tome da se Evroprajd održi u formatu u kom smo predvidjeli, nije bilo nijegnog jedinog incidenta tokom ova četiri dana. Danas je petak i večeras sa početkom u 18h, kao i sutra u isto vrijeme imaćemo dva koncerta na Tašmajdanu. To znači da smo već učinili dosta kompromisa time što smo pomjerili koncerte sa Kalemegdana na Tašmajdan i to je poznato javnosti“, kaže Goran Miletić.

On dodaje da su, poslije zabrane MUP-a, dobili „dva šamara od pravosudnih institucija“.

- Reklama -

„Prvo od Upravnog suda i još gore od Tužilaštva, koje nije saopštilo da će se baviti samo nasilnicima, već da će kažnjavati sve, što je neprihvatljiva poruka. Mi smo ponovo podnijeli prijavu MUP za šetnju, za skup na otvorenom, to će biti i protestna šetnja, malo drugačija od onoga što smo htjeli ranije. Proći ćemo ispred Ustavnog suda. Trudit ćemo se da danas podnesemo Ustavnom sudu predstavku ponovo, simbolika kretanja ispred Ustavnog suda je takva da ponovo donese odluku da je zabrana protivustavna. Ići ćemo Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom, Ilije Garašanina, do ulaza na Tašmajdan, gdje će biti održani koncerti do 1h“, kaže on.

Ističe da je to što tužilaštvo saopštava „razočaravajuće“.

„Dovedeni smo u situaciju da nemamo izbora, uprkos zabrani MUP, mi ćemo se okupiti. Ovo je potpuno drugačiji Prajd od onih ‘običnih’ koje smo imali. Mi smo ranije slali pozive predstavnicima vlasti, pa pisma poslanicima, ministrima, to smo radili 2011, 2012, 2014… U jednom trenutku je išla ona rečenica, koja je spontano nastala, ‘na Prajd se ne poziva, na Prajd se dolazi’. Svako zna da je Prajd, to je simbolika, nemojte tražiti da vas pozivamo“, rekao je Miletić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular