Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEOsobine koje djeca isključivo nasljeđuju od očeva

Osobine koje djeca isključivo nasljeđuju od očeva

- Reklama -


Dosadašnja istraživanja pokazala su da dijete inteligenciju nasljeđuje od svoje majke, ali šta je sa njegovim ostalim karakteristikama?

Da li postoji nešto što će vaš mališan naslijediti isključivo od svoga oca? Prema mišljenju genetičara, itekako postoji.

Kako piše „Family Education“, postoje čak tri stvari za koje je dokazano da ih dijete naslijeđuje od oca, a genetičarka Dana Breset otkrila je o kojim se karakteristikama radi.

- Reklama -

Visina

Fizički izgled djeteta često je bliži očevim, nego majčinim genima. Stručnjaci tvrde da postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje visine djeteta. Iako ova osobina dolazi iz maminih i tatinih gena, postoje dokazi koji pokazuju da tatini geni imaju veću ulogu u određivanju visine.

Naučnici objašnjavaju da je faktor rasta sličan insulinu (IGF protein), a to je genetska osobina koja je odgovorna za podsticanje rasta. Genetičarka Breset tvrdi da će, ako je tata visok, vrlo vjerovatno i dijete biti visoko kada odraste.

Pol djeteta

Ako tata ikad bude razočaran što nema dječaka ili djevojčicu, to je samo i jedino njegova zasluga. Poznato je kako su upravo muškarci jedini odgovorni za određivanje biološkog pola djeteta, objašnjava Breset.

Problemi sa mentalnim zdravljem

Istraživanja su pokazala da upravo očevi mogu svojoj djeci da prenesu mutirane gene koji dovode do mentalnih bolesti ili nekih drugih problema sa mentalnim zdravljem. Najčešće je reč o stanjima kao što su hiperaktivnost, šizofrenija ili bipolarni poremećaj.

Isto tako, Breset objašnjava da djeca, čiji su očevi stariji od 45 godina, takođe imaju veću vjerovatnoću da će jednog dana imati poteškoće u učenju, ali i povećanu sklonost depresiji ili anksioznosti, prenosi Index.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular