Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeVIJESTIOsuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin smješten na UKC RS, u teškom je...

Osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin smješten na UKC RS, u teškom je stanju

- Reklama -


Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina i osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu iz zdravstvenih razloga i tokom jučerašnjeg dana stigao je u Banjaluku. Kako javlja RTRS, on je u lošem zdravstvenom stanju i smješten je na Univerzitetsko klinički centar RS.

“Brđanin je u teškom zdravstvenom stanju i smješten je u jedinicu za intenzivno liječenje. Obavljen je dio dijagnostike i napravljen je i plan za dalje liječenje”, izjavio je generalni direktor UKC RS Vlado Đajić.

Detalji nisu saopćeni.

- Reklama -

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, MKSJ je 2007. pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tokom 1992. godine. On je 1999. uhapšen u Bosni i Hercegovini. Od 2008. godine Brđanin je zatvorsku kaznu služio u Danskoj. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio ga je na 30 godina zatvora.

Njemu je u nekoliko navrata predsjednik suda Karmel Ađijus odbio zahtjeve za puštanje na prijevremenu slobodu iako je Brđanin formalno ispunio uslove.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavijestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

Osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin stigao u Banjaluku

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular