Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeBIZNISOtvoreno pismo Deda Mrazu - N1

Otvoreno pismo Deda Mrazu – N1

- Reklama -


Dragi Deda Mraze,
Javljam ti se iz jedne male zemlje, koja se ne zove kao tvoja postojbina, Laponija, nego se zove Srbija, ali koliko su se tu neki nalapali love i koliko se tu generalno lapa, ne bi bilo čudno ni da se i mi zovemo Laponija, veruj mi.

Piše: Draža Petrović

Opet, koliko se kod nas generalno lupa i koliko su se mnogobrojni autentični predstavnici našeg naroda nalupali gluposti samo u prethodnih godinu dana, možemo se zvati i Luponija.

S druge strane, koliko nas decenijama ubeđuju da nam je mnogo lepo, možemo se zvati i Leponija. Dapače, kako kod nas svaki levak sa završenom Akademijom mladih lidera može da napravi sjajnu karijeru, ništa ne bi bilo čudno ni da se zovemo Levonija.

- Reklama -

Na engleskom se naša zemlja zove Serbia, što jasno oslikava neodoljivi šarm i specifični karakter naše postojbine, koji neku zovu i postoj(e)bina, jer ovde svaki osvedočeni serator jednog dana može postati direktor BIA, pa stručnjaci za etimologiju kažu da se otud zovemo Serbia, od latinske reči Serator i srpske skraćenice BIA, ali je to jasno samo na engleskom.

U svetu smo najpoznatiji po našem Đokoviću, njega sigurno znaš, on je simbol naše zemlje na internacionalnom nivou, dok je simbol naše zemlje na unutrašnjem nivou – Đoka.

Sigurno se pitaš: Zašto Đoka, koji Đoka i otkud uopšte Đoka među nama?

Pa zato, dragi Deda Mraze, što se ovde svaki poduhvat završi kolektivnim uzvikom: „Đoka!“, i karakterističnim uzdizanjem desne ruke u lakat.

Nekako nam ništa ne polazi od ruke, pa naš herojski narod, slavni predak Karađorđa, iz milošte zvanog Karađoka, i slavni savremenik Đokovića, uvek uzvikne „Đoka!“, kada se, na primer, završe izbori i prebroje glasovi.

Ili kada se završi godina i prebrojimo se na popisu. Pa shvatimo da je odavde, glavom bez obzira, pobegao svako ko ima glavu, a mi ostali sedimo i pišemo pisma Deda Mrazu.

Simbol naše zemlje na unutrašnjem planu, sem Đoke, mada mnogo veći Đoka od Đoke, zbog koga već 10 godina naš narod kolektivno uzvikne „Đoka!“ kada nam god propadne neki poduhvat, zove se Predsednik Vučić.

Da ne bude zabune, Predsednik mu je ime, a Vučić prezime, toliko se saživeo sa funkcijom.

Opširnije na portalu Danas.rs.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular