Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeGLOBUSOvako je Gorbačov pisao 2017.: Nuklearna prijetnja čini se realnom

Ovako je Gorbačov pisao 2017.: Nuklearna prijetnja čini se realnom

- Reklama -


Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza, preminuo je u 92. godini nakon duge bolesti. Gorbačov će ostati upamćen kao predsjednik SSSR-a koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspio spriječiti raspad Sovjetskog Saveza

.Informaciju o smrti Gorbačova objavili su ruski državni mediji RIA i TASS pozivajući se na bolničke izvore. “Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je večeras nakon duge i teške bolesti”, objavila je Moskovska središnja klinička bolnica.

Gorbačov se posljednjih godina povremeno javljao u svjetskim medijima i komentirao situaciju u svijetu. Početkom 2017. godine napisao je tekst za američki Time, u kojem upozorava na rastuće tenzije i opasnost od rata širom svijeta.

- Reklama -

“Današnji svijet zatrpan je problemima, a oni koji donose odluke i određuju politike čine se zbunjenima i izgubljenima. No, nijedan problem danas nije važniji od militarizacije politike i nove utrke u naoružanju. Zaustavljanje te opasne utrke mora biti naš prvi prioritet”, započinje Gorbačov svoj tekst s početka 2017. godine.

“Nalazimo se u opasnoj situaciji”

“Nalazimo se u opasnoj situaciji. U Europi je sve više vojnika, tenkova i oklopnjaka. Ruske i NATO snage koje su nekad jedni druge gledale iz udaljenosti danas su raspoređene vrlo blizu jedni drugima. I dok države u svojim proračunima traže sredstva kako bi ljudima osigurale osnovne potrebe, sve se više novca troši na vojsku.

Lako se nalazi novac za sofisticirana oružja čija je destruktivna moć usporediva s onom oružja masovnog uništenja; za podmornice čija jedna salva može izbrisati cijele kontinente, baš kao i za obrambene raketne sustave koji podrivaju stratešku stabilnost”, piše Gorbačov.

Političari i vojni dužnosnici zvuče sve zlokobnije, a obrambene doktrine su sve opasnije. Komentatori i lica s TV-a pridružuju se takvom diskursu. Sve to izgleda kao da se svijet priprema za rat, upozoravao je bivši predsjednik SSSR-a.

“Nuklearna prijetnja danas se ponovo čini realnom. Odnosi između velikih sila sve su gori kako godine odmiču, a zagovornici naoružavanja i vojno-industrijski kompleks zadovoljno trljaju ruke. Prevladavajući je stav da se dijalog mora bazirati na borbi protiv terorizma. To je zaista važan i hitan zadatak, ali to nije dovoljno za normalan odnos i moguće partnerstvo među državama”, piše Gorbačov.

Na kraju teksta Gorbačov podsjeća na riječi bivšeg američkog predsjednika Franklina Delana Roosevelta, koji je rekao da je sloboda od straha jedna od glavnih sloboda. “Danas, teret straha osjećaju milijuni ljudi, a glavni razlozi za to su militarizam, vojni sukobi, utrka u naoružanju te nuklearni Damoklov mač.

Rješavanje tog straha znači oslobođenje ljudi. To bi morao postati naš glavni cilj, nakon čega će mnoge druge probleme biti lakše riješiti. Vrijeme odluke je sada”, pisao je tada Gorbačov.

Na nuklearnu opasnost upozoravao i 2019. godine

U studenom 2019. godine dao je intervju za BBC. U intervjuu za BBC bivši predsjednik Gorbačov predložio je svim zemljama da pozovu na uništenje nuklearnog oružja.

“Sve dok postoji oružje masovnog uništenja, poput nuklearnog, opasnost za cijeli svijet je kolosalna. Sve nacije trebale bi pozvati na uništenje nuklearnog oružja. To je nešto što moramo napraviti ako želimo spasiti čovječanstvo i planet“, kazao je Gorbačov.

“Pogledajte što se događa. Napetosti i pucnjave ima na različitim područjima. Šaljemo borbene zrakoplove i mornaricu na razna mjesta. To nije situacija u kojoj želimo biti“, rekao je Gorbačov.

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular