Tuesday, January 31, 2023
spot_img
HomeLJEPOTA I MODAOvakva koža na laktovima može da bude znak jedne ozbiljne bolesti

Ovakva koža na laktovima može da bude znak jedne ozbiljne bolesti

- Reklama -


laktovi


Foto: Shutterstock

Suva koža može da bude alarm i za probleme sa žleždama.

Mislite da je suva koža na laktovima bezazlena pojava na koži? Zapravo jedna ruska doktorka otkriva da suva koža na laktovima može da bude znak ozbiljnih oboljenja.

Doktorka i dermatolog Irina Skorogudaeva upozorava da bi kožu trebalo da hidrirate jednako na svim delovima tela. Razlog isušivanja nekih delova kože može da bude znak stvaranja sloja mrtvih ćelija na koži koji nazivamo rožni sloj. Ovo je obično karakteristika ljudi koji sede dugo za stolom radeći za kompjuterom.

OČEKUJE NAS NAJTEŽA SEZONA GRIPA U POSLEDNJIH 13 GODINA: Doktori upozoravaju – najviše pogađa mlade!

OČEKUJE NAS NAJTEŽA SEZONA GRIPA U POSLEDNJIH 13 GODINA: Doktori upozoravaju – najviše pogađa mlade!

NISAM NA DIJETI, ALI SAM ZBOG OVOGA MRŠAVA: Aleksandra Prijović priznala tajnu svog vitkog stasa

NISAM NA DIJETI, ALI SAM ZBOG OVOGA MRŠAVA: Aleksandra Prijović priznala tajnu svog vitkog stasa

- Reklama -

S druge strane, suva kože može da bude znak upozorenja za stanja kao što su alergija na hranu, atopijski dermatitis ili vazomotornog rinitisa.

Ispucala koža na ovim delovima ruke upozorava i na nedostatak vitamina A, B i D. Razlog nedostataka ovih vitamina u telu se odmah vide na koži, a ako imate ovaj problem onda se ovi vitamini ne apsorbuju kako treba u vašem sistemu za varenje.

Suva koža na laktovima može da ukaže i na pojavu psorijaze, ali i dijabetesa.

psorijaza

Psorijaza se najčešće javlja na laktovima i kolenima i pojavljuje se u obliku crvenih mrlja prekrivenih ljuspicama.

S druge strane infekcije na laktovima su prvi znak dijabetesa jer su bakterijeske i gljivične infekcije koje isušuju kožu česte nuspojave dijabetesa.

Suva koža može da bude alarm i za probleme sa žleždama.

Štitna žlezda luči hormon koji održava ćelije u telu na okupu. Kada se smanji nivo lučenja ovog hormona (hipotireoza), sve se usporava.

Može se javiti zatvor, depresija i umor. Tireoidni hormoni imaju receptore u koži i imaju ulogu da obezbede nove ćelije koje ce zameniti one koje se stalno gube, a samim ti i koža postaje suva i hrapava.

Dermatolog Irina savetuje da je najbolje da posetite doktora ukoliko osetite snažnu suvoću laktova, neizdrživ svrab i veliku neprijatnost na tom delu kože. Prvo i najvažnije je da se, pre primene bilo kakvih krema konsultujete sa vašim dermatologom jer su ovakva stanja uglavnom prouzrokovana kožnim oboljenjima.

Ukoliko je problem dublji, doktor će vas uputiti kod drugog specijaliste, endokrinologa ili gastroenteorologa. Međutim, ako je reč o blagom stanju suve kože na laktovima ono što vi možete da uradite, a savetuje doktorka je da na nekoliko dana radite piling tog dela tela i redovno ga hidrirate kremama, losionima i uljima.

 

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular