Tuesday, March 21, 2023
spot_img
HomePOČETNAOvih 10 namirnica nikad nemojte stavljati u hladnjak, izgubit će okus

Ovih 10 namirnica nikad nemojte stavljati u hladnjak, izgubit će okus

- Reklama -


Čuvanje nekih namirnica u hladnjaku može napraviti više štete nego koristi. Primjerice, med može zauvijek stajati na sobnoj temperaturi, ali u hladnjaku će se samo stvrdnuti i uništiti strukturu.

1. Rajčice
Ovo ukusno ljetno voće (da, rajčice spadaju u voće) u hladnjaku zapravo gubi svoj okus. Hladni zrak zaustavlja proces sazrijevanja, a to je ono što rajčicama daje najfiniji okus. Hladnjak također može i promijeniti okus rajčice pa ju je zato bolje držati u košari na sobnoj temperaturi. Možete ih staviti i na vanjske klupice prozora kako bi se zrenje nastavilo na suncu.

2. Bosiljak

- Reklama -

Stavite li ga u hladnjak, ne samo da će brzo uvenuti nego će i apsorbirati sve mirise oko sebe. Bolje ga je držati poput cvijeta u malo svježe vode. Ako ga imate puno i želite ga sačuvati, kratko ga blanširajte i zamrznite radije nego da ga čuvate u hladnjaku.

3. Češnjak
Zbog čuvanja u hladnjaku, češnjak će s vremenom postati gumen i proklijati. Bolje ga je držati na hladnom i suhom mjestu.

4. Krumpir
Hladnoća iz frižidera potiče pretvaranje škroba iz krumpira u šećer, pa bi zbog toga mogli imati slatkast krumpir. Njega je najbolje držati na hladnom (ali ne prehladnom) i tamnom mjestu. Rupičaste končaste ili papirnate vrećice puno su bolje jer više dišu od plastičnih. U njima će manje klijati i kvariti se.

5. Luk
S vremenom će zbog hladnog zraka u hladnjaku početi otpuštati vlagu te postati mekani i pljesnivi. Držite ih vani u košarama, ali ne blizu krumpira jer jedan drugome potiču brže propadanje.

6. Med
Med nema rok trajanja i može zauvijek stajati na sobnoj temperaturi ako je dobro zatvoren. U hladnjaku se može samo stvrdnuti, a šećer kristalizirati (ukoliko je šećeren) i uništiti strukturu.

7. Avokado

Ako želite da vam avokado sazrije, nemojte ga držati u hladnjaku. Najbolje ga je držati u papirnatim, smeđim vrećicama, a ako želite potaknuti zrenje, uz njega stavite rajčicu, jabuku ili bananu.

8. Kruh
Hladnjak bi brzo isušio kruh, a ako ga imate previše i želite ga sačuvati, bolje ga je izrezati na šnite i spremiti u zamrzivač. Svježi kruh je bolje držati vani, na sobnoj temperaturi.

9. Maslinovo ulje
Ovo vrijedno ulje treba čuvati na tamnom, hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku jer bi se u njemu promijenila njegova konzistencija, i od tekućeg postala gusta masa, poput maslaca.

10. Kava
Ostavite li je u hladnjaku, izgubit će svoju aromu i preuzeti ostale oko sebe. Da bi ostala svježa, kavu je najbolje čuvati u kuhinjskim policama gdje je na tamnom i dobro zatvorena, pišu 24 sata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular