Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeBIZNISOvih 5 zanimanja će biti najtraženija u 2023. godini: Plate i do...

Ovih 5 zanimanja će biti najtraženija u 2023. godini: Plate i do 8.000 eura

- Reklama -


Vjerovatno nikoga ne iznenađuje podatak da će radnici u IT sektoru biti najtraženiji i tokom 2023. godine. Međutim, procjene su da će poslodavci biti u potrazi i za radnicima u prodaji, inženjerima i zanatlijama. Posla će biti za građane svih stepena obrazovanja, a zarade će varirati – od minimalca do nekoliko hiljada eura.

Da će poslovi u okviru IT sektora biti traženi i u 2023. godini potvrdio je Novu Miloš Turinski ispred kompanije Infostud poslovi.

Prema njegovim riječima, razlog za to leži u tome što je, iako djeluje da se svaka druga osoba bavi nekim poslom u IT industriji, i dalje prisutan visoki deficit.

- Reklama -

„Ovaj sektor se brzo razvija, a školstvo ne može da isprati to, pa iako se povećavaju kvote za upis, to i dalje nije dovoljno, tako da će programerski poslovi biti traženi u 2023. godini“, kaže Turinski.

Posebno će biti potrebni mediori, odnosno ljudi sa minimum tri godine iskustva i seniori, koji imaju iza sebe barem pet godina rada u struci.

Inače, ovo je sektor u kojem najviše može da se zaradi, pa prosječna plata iznosi 1.600 eura, ali može da se zaradi i više od 8.000. Takođe, veliki broj IT stručnjaka nema formalno obrazovanje u ovoj oblasti, s obzirom na sve veći broj kurseva.

Kontrola leta

Na drugom mjestu je zanimanje za koje je formalno obrazovanje obavezno, ali su plate i više nego primamljive, a to je kontrola leta.
„Ovo je do kraja 2022. bilo zanimanje koje je bilo najbolje plaćeno, ali vjerujem da će tokom 2023. da se desi preokret, pa da će kontrola leta biti na drugom mjestu, poslije IT-a“, kaže Turinski.

Shutterstock/Ilustracija

I zaista, plate kontrolora leta su vrlo visoke, pogotovo kada se uporede sa prosjekom. Građani koji se bave ovim poslom zarađuju između 3 i 4 hiljade eura mjesečno.

Zanati

„Čak i prije pandemije, bio je izražen deficit zanatlija, a tek sada on dolazi do izražaja. Tržište rada i školstvo ovdje nisu u skladu, ali je možda još veći problem što mladi nisu dovoljno zainteresovani“, kaže Turinski.

Tako su traženi automehaničari, stolari, pekari, vodoinstalateri, moleri i građevinski radnici.

Elektrotehnika i mašinstvo

Turinski dodaje da će u godini koja je pred nama biti traženi i radnici u elektrotehničkom i mašinskom sektoru.

 

 - Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular