Sunday, January 29, 2023
spot_img
HomeGLOBUSOvo su tri moguća scenarija nakon izbora u SAD-u

Ovo su tri moguća scenarija nakon izbora u SAD-u

- Reklama -


U toku su izbori u SAD-u, a situacija za demokrate ne izgleda obećavajuće. U nastavku su tri scenarija po kojima bi se stvari nakon izbora mogle odigrati te objašnjenje što to znači na američkom, ali i međunarodnom planu. U kojoj je mjeri Donald Trump budućnost, a ne samo prošlost, pokazat će sati pred nama.

Trumpov pokret MAGA evoluirao je od rubne frakcije republikanske stranke do dominantne sile. Ključno je to što Trumpovi kandidati uglavnom negiraju rezultate izbora 2020. te tvrde da Joe Biden nije pravedno pobijedio.

Prvi scenarij

Demokrati drže Senat, ali republikanci zauzimaju Zastupnički dom. U ovom slučaju bi moglo doći do niza istraga koje bi vodio Zastupnički dom – od povlačenja iz Afganistana do meksičke granice i koronavirusa.

- Reklama -

Bidenov sin Hunter mogao bi se suočiti s istragom zbog navodne porezne prijevare. Postoji šansa da bi republikanci mogli pokušati opozvati predsjednika Bidena. Na klimatskom planu Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca učinit će zeleni program daleko kompliciranijim.

Drugi scenarij

Republikanci zauzimaju i Zastupnički dom i Senat. Bidenove politike mogle bi biti blokirane i preispitivane na svakom koraku. Ključno pitanje koje bi trebalo pratiti bilo bi daljnja američka podrška Ukrajini. Što se tiče klimatskih promjena, Ameriku se može isključiti iz bilo koje progresivne zelene agende koja bi masovno utjecala na globalne klimatske ciljeve.

Treći scenarij

Demokrati drže i Zastupnički dom i Senat. Ovaj scenarij mogao bi oživiti ključne politike u vezi s klimatskim promjenama. Također, pravo na pobačaj i istospolni brakovi mogli bi biti kodificirani u zakon. Osim napretka na polju klimatskih promjena, nastavila bi se opća podrška Ukrajini u ratu s Rusijom, piše Index.

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular