Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeGLOBUSPalestici pozdravili glasanje u Generalnoj skupštini UN-a

Palestici pozdravili glasanje u Generalnoj skupštini UN-a

- Reklama -


Palestinci su u subotu pozdravili glasanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u kome se traži da Međunarodni sud pravde (ICJ) da mišljenje o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Međunarodni sud pravde sa sjedištem u Den Haagu, poznat i kao Svjetski sud, najviši je sud UN-a koji se bavi sporovima između država. Njegove presude su obavezujuće, iako ICJ nema ovlaštenja da ih sprovodi.

Glasanje u petak ipak predstavlja izazov za novog izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je u četvrtak preuzeo dužnost na čelu tvrde desničarske vlade koja uključuje stranke koje se zalažu za pripajanje okupiranih teritorija Zapadne obale.

- Reklama -

Izrael je u ratu 1967. zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalem – područja koja Palestinci žele za vlastitu državu. Mirovni pregovori propali su u 2014.

“Došlo je vrijeme da Izrael bude država podložna zakonu i da bude odgovoran za svoje zločine protiv našeg naroda”, izjavio je Nabil Abu Rudeineh, portparol palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Izraelski zvaničnici još nisu komentarali glasanje. Osudio ga je izraelski izaslanik u UN-u Gilad Erdan prije nego što je održano kada je počela jevrejska subota.

Visoki palestinski zvaničnik Hussein al-Sheikh na Twitteru je naglasio da glasanje “odražava pobjedu palestinske diplomatije”.

Palestinci imaju ograničenu vlast na Zapadnoj obali, a istočni Jerusalem je anektirao Izrael, u potezu koji nije međunarodno priznat. Većina zemalja smatra da su njegova naselja na tim teritorijama nelegalna, što Izrael osporava pozivajući se na biblijske i istorijske veze s tom teritorijom, kao i na zaštitu vflastite sigurnosti.

Generalna skupština UN-a zatražila je od ICJ-a da objavia savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama izraelske “okupacije, naseljavanja i aneksije, uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa Svetog grada Jerusalema, te od njegovog usvajanja srodnih diskriminatornih zakona i mjera.”

Nova izraelska vlada obećala je da će osnažiti svoja naselja na Zapadnoj obali, ali Netanyahu nije dao nikakve naznake o bilo kakvim neposrednim koracima ka njihovom pripajanju, prenosi Reuters.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular