Friday, January 27, 2023
spot_img
HomeGLOBUSPalestinci iz Gaze proizvode i izvoze maslinovo ulje u arapske države

Palestinci iz Gaze proizvode i izvoze maslinovo ulje u arapske države

- Reklama -


Mnogi Palestinci u Pojasu Gaze, koji je pod izraelskom blokadom, proizvode maslinovo ulje koje se potom izvozi u arapske države.

Mnoge palestinske porodice zarađuju za život od proizvodnje maslinovog ulja. Posebno u gradu Khan Yunisu mnogi Palestinci rade u proizvodnji maslinovog ulja koje izvoze u arapske zemlje, javlja Anadolu Agency.

Sredinom oktobra u Pojasu Gaze počinje sezona berbe maslina i proizvodnje maslinovog ulja, što omogućava mještanima palestinske enklave da mukotrpnim radom steknu kakve takve uslove za preživljavanje u raljama izraelske blokade koja traje već godinama.

- Reklama -

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Palestine, na palestinskoj teritoriji ima oko 12,5 miliona stabala maslina, a za preradu se koriste plodovi s oko deset miliona stabala.

U cijelom blokiranom Pojasu Gaze djeluje ukupno 40 pogona za proizvodnju maslinovog ulja, od kojih su 32 moderna, šest tradicionalnih poluautomatskih i dva pogona koja rade koristeći staru ručnu metodu presovanja na kamenu.

Mnogi Palestinci preferiraju maslinovo ulje dobiveno tradicionalnim tehnikama, korištenjem granitnih kamenih mlinova, što je ujedno i dio njihove kulturne baštine.

Palestinci tvrde da je kvalitet maslinovog ulja u Gazi neupitan i da mogu biti veoma konkurentni na tržištu ukoliko se ukine blokada enklave.

Više od dva miliona stanovnika Gaze živi na površini od 365 kvadratnih kilometara u pojasu koji Izrael od 2006. godine drži pod potpunom zračnom, kopnenom i morskom blokadom.

Gaza je među najnaseljenijim regijama svijeta, a njeno stanovništvo vodi borbu za preživljavanje u sjeni izraelske blokade i napada u kojima je devastirana tamošnja infrastruktura.

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija, više od 65 posto stanovnika Gaze živi ispod granice siromaštva, a više od 60 posto stanovništva je nezaposleno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular