Tuesday, January 31, 2023
spot_img
HomeVIJESTIPDP ide u redovne unutarstranačke izbore

PDP ide u redovne unutarstranačke izbore

- Reklama -


Predsjedništvo PDP-a u Banjaluci na višečasovnoj sjednici razmatra političku situaciju nakon izbora, ali i u stranci. Iako je javnost očekivala, da poput SDS-a postupi i Predsjedništvo PDP-a, te podnese ostavke, to se nije dogodilo.

Sjednicu je lider PDP nazvao konstruktivnom i otvorenom.

Donijeli su zaključke:

- Reklama -

-Predsjedništvo PDP ne prihvata rezultate za predsjednika RS, zbog izborne krađe od oko 70 012 kontaminiranih glasačkih listića;

-Predsjedništvo PDP podržava daljnje aktivnosti da se pravno osporava rezultat za predsjednika RS, ako treba ići i do Strazbura;

-Predsjedništvo PDP pokreće aktivnosti za redovne unutarstranačke izbore.

“Na redovnom izbornom saboru biraće se novi predsjednik PDP, jer ja po Statutu nemam više pravo da se kandidujem”, kaže Branislav Borenović.

Ističe da je on takav statut inicirao 2019. godine. Ponosan je što je PDP iznjedrio mlade nove ljude političara.

Podržavaju i borbu gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, “koji vodi pravednu, veliku borbu, za grad bez korupcije”.

No, je li PDP zadovoljan rezultatom?

“Oni su na nivou od prije četiri godine”, odgovara Borenović.

Istakao je rezultate Trivić, Stanivukovića, ali i lični.

“Otvoreno smo razgovarali. Ne može se završiti za par sati. Izborna pravila su takva da onaj ko krade i manipuliše ostvaruje rezultat. Moja najveća pobjeda su nova lica u stranci. Našli smo snage pobijediti neke političke sujete. Ja sam najspremniji za sabor partije”, kazao je Borenović.

Na pitanje da li PDP odlaganjem sređivanja stanja u stranci doprinosi inflaciji opozicije, kaže:

“Niste me shvatili, to je paralelan proces. Ne možete ići u unutarstranačke izbore, a da ne reformiste opštinske organizacije. U PDP ima bisera da mogu da preuzmu stranku i u narednom četverogodišnjem periodu da ostvaruju rezultate, nadam se koji će biti bolji od ovih”.

Zatim su iz Predsjedništva PDP odgovorili da ne prihvataju rezultate za predsjednika Republike Srpske.

“Jer su ti izbori dokazano obilovali brojnim neregularnostima, malverzacijama, prevarama i sistemski organizovanim krađama, čime je narušen integritet izbora i zakonitost izbornog procesa”, rekao je Borenović nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Borenović je rekao da je kontrolnim brojanjem glasova utvrđeno, na bazi onoga što se dobilo od posmatrača, budući da CIK nije objavio izvještaj, da je bilo 70.012 kontaminiranih, upropaštenih i nestalih glasačkih listića.

“To je, razlika između kontrolisanog i ukupno zaduženog izbornog materijala, 9.326 glasačkih listića, 9.380 glasačkih listića sa obilježenim dva ili više kandidata, 7.695 neiskorištenih glasačkih listića nedostaje odnosno 28 vreća, 4.608 glasova je obuhvaćeno na izvodima iz Centralnih biračkih spiskova koji nedostaju sa 13 biračkih mjesta, 9.443 osobe su glasale uz obrazac PDL ‘pomoć drugog lica.“ Sve zajedno, radi se o 40.453 glasa, a sa ostalim nevažećim listićima taj broj je 70.012 glasačkih listića za predsjednika RS koji su ili nestali ili pogrešno evidentirani ili su zloupotrebljeni”, rekao je Borenović.

Predsjedništvo PDP-a podržava sve dalje aktivnosti da se pravno osporava rezultat za predsjednika Republike Srpske prema svim relevantnim pravosudnim instancama.

“Pa ako treba ići i do Strazbura. Očekujemo i insistiramo da se domaće pravosuđe odredi istražnim radnjama, adekvatnim pravnim aktima i ispita sve izborne neregularnosti, krađe i prevare koje su na posljednjim izborima bile brutalne”, naveo je Borenović.

Borenović je rekao da Predsjedništvo PDP-a pokreće aktivnosti za organizaciju redovnog Sabora stranke.

“To je interesovalo javnost, ali nije jasno zašto, budući da je ovo redovna unutarstranačka aktivnost koja se planira u skladu sa Statutom, obzirom da smo ušli u završnu godinu četvorogodišnjeg mandata trenutnog rukovodstva. Posljednji Sabor smo imali 2019. godine kada je na moj prijedlog ograničeno da predsjednik može obavljati tu dužnost dva uzastopna mandata. Izabran sam 2015. godine i moj drugi mandat ističe u narednoj godini. To je bila vjerovatno atipična, ali i dalje vjerujem potpuno ispravna odluka”, istakao je Borenović i dodao da je formirana radna grupa za organizaciju Sabora.

Predsjedništvo PDP je donijelo i zaključak da podržava djelovanje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića u skladu sa onim politikama i načelima na osnovu kojih je dobio podršku 2020. godine na izborima za gradonačelnika Banjaluke, sa namjerom da Banjaluka bude moderan, razvijen i snažan grad.

“Na onovu tih načela, gradonačelnik treba da vodi jednu pravednu borbu za grad u kojem neće biti korupcije, kriminala i u kojem se dobro živi”, poručio je Borenović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular