Neke ozljede specifične su za ljetno doba.

Ljeto samo što nije stiglo, a ono nosi i neke uobičajene ozljede među djecom. Dr. Zafar Shamoon, šef odjela hitne medicinske pomoći u bolnici Beaumont Dearborn, za Detroit Free Press otkrio je s kojih se pet ozljeda djece najčešće susreće tokom ljetnih mjeseci i kako ih liječiti.

Ozljede glave (blage do teške)

“Nošenje kacige vrlo je važno, bilo da dijete vozi bicikl, skateboard ili se rola. Na hitnu se treba javiti ako je dijete nakon pada zbunjeno, ima mučninu ili povrća, ako je letargično ili pospano ili se žali na glavobolje koje ne prolaze”, kaže dr. Shamoon.

Toplinska iscrpljenost

Dr. Shamoon kaže da je ovo uobičajena pojava tokom juna i jula, koja se ne mora dogoditi na visokim temperaturama, već bilo kada.

“Djeca se žele igrati, a ne odmarati. Ostanite u hladu, hidrirajte se, nosite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 ili višim te je obnavljajte nakon izlaska iz bazena, jezera ili mora. Liječničku pomoć potražite ako dijete ima mučninu ili grčeve, povraća, letargično je ili ima temperaturu višu od normalne”, upozorio je.

Ogrebotine, osip i rane

Ove stvari je teško spriječiti, ali liječenje je vrlo jednostavno. Dr. Shamoon napominje da rane očistite vodom, a izbjegavate trljanje alkoholom i vodikovim peroksidom jer to može odgoditi cijeljenje. Na ranu nanesite tanki sloj antibiotske masti kako biste potaknuli zacjeljivanje i pomogli kod boli.

Ozljede ručnog zgloba

Dječje kosti su mekše od odraslih jer rastu. Štitnici mogu pomoći u sprječavanju ovakvih ozljeda, kaže Shamoon. Dijete treba odvesti liječniku ako vidite oteklinu ili crvenilo u zglobu ili ako se dijete žali na nepodnošljivu bol.

Opekotine

Kada provodimo više vremena na suncu, opekotine su uobičajene. Liječnik savjetuje da djecu educirate da se drže podalje od roštilja ili štednjaka te da ih ne diraju. Na roditelje apelira da provjere jesu li ručke lonca okrenute prema van kako djeca ne bi naletjela na njih i zadobila opekotine. Blagu opekotinu očistite blagim sapunom i vodom pa prekrijte slojem vazelina i sterilne gaze. Plikovi i velike opekotine mogu biti znak da trebate liječničku pomoć.

Što se ostalih ozljeda tiče, dr. Shamoon kaže da pazite da djeca skaču na trampolinima koji imaju zaštitnu mrežu, kao i da ograničite broj djece koja odjednom skaču po njemu. Ako dijete nije plivač, mora nositi zaštitnu opremu. Bilo da je dijete plivač ili neplivač, uvijek ga imajte na oku i osigurajte pauze kako se ne bi iscrpilo. Pobrinite se da bude hidratizirano i da nosi kremu za sunčanje, prenosi Index.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime