Tuesday, May 30, 2023
spot_img
HomeVIJESTIPismo Ivana Ivanovića Vučiću: Šta će on u Rovinju, nije za ovu...

Pismo Ivana Ivanovića Vučiću: Šta će on u Rovinju, nije za ovu ljepotu i slobodu

- Reklama -


“Skočio sam u vodu. Jato cipala se razbežalo kud koji mili moji, a hladno istarsko more probudilo me iz roze sanjarenja i ovog apsurdnog skeča. Šta meni pada na pamet?! Šta će Vučić u Rovinju?! Nije za ovdje, ne bi prepoznao ovu ljepotu, niti razumio ovu slobodu. A zašto ja ljetujem ovde? Zato što sam tako odlučio. I zato što niko ne može da mi naredi gde smijem, a gde ne, da ljetujem. I zato što mnogo volim Rovinj, mnogo. I mnogo volim da zajebavam cipale, mnogo.” napisao je Ivanović.

“Dragi moji, danas je trideset deveti dan mog „ljetovanja“ u Rovinju i pišem vam kako mi je, šta radim i kako se provodim. Posljednji put sam to pisao 1986. iz dečjeg odmarališta u Bolu na Braču, zanimljivo, u Hrvatskoj.

Možda vam se učini da baljezgam, ali realno, otkud znate šta bi sve vama palo na pamet posle 39 dana mora…

- Reklama -

Danas je Sveti Pantelejmon, slava koju slavi Loka. Кolač i sveću donio mu je moj drug Samir, poznatiji kao Suki. Super tip i dobar drug. Nisam otišao s Lokom do crkve u Peroju, more me suviše mamilo.

Crkvu su osnovali Crnogorci, koji su došli u Peroj pre dvjesta šezdeset i nešto godina. Nisam ove godine išao, pa nisam video transparent sa tačnim brojem godina. Da, u Peroju stoji istaknut transparent, nalik onima koji najavljuju koncerte, „26… godina Crnogoraca u Peroju“. Štedljivi istarski Crnogorci uradili su transparent na kojem se mijenjaju brojevi, pa na početku svake godine samo promene broj na mušemi, koja tu stoji već ko zna koliko. Crkva je odmah iza ćoška, na raskrsnici. U njoj pravoslavni sveštenici drže liturgije i opela, vjenčavaju i krštavaju vernike od 1834. godine do danas.” napisao je poznati voditelj.

Dodao je da crkva nije bila rušena, ni paljena, ni zatvarana.

“U njoj je prošle godine krštena čak i jedna Lola iz Beograda. Preko puta nje, na drugom trotoaru iste ulice, nalazi se spomenik žrtvama fašističkog naci-režima (tako piše na svakom spomeniku). Ni ovaj spomenik nije bio rušen, ni paljen. Vrh mu krasi crvena petokraka. Od njega do crkve nema više od 10 metara.

Iz nekog razloga, odlasci tamo su emotivno zahtjevni za mene, pa sam odabrao more i barku. Ustao sam rano, a i tek sam 39 dana tu, nisam još uvek spreman. Naoružan bocom rozea „radovan“ (što je i moje kršteno ime) i vrećom leda, ukrcao sam se na barku i krenuo u poznato. U uvalu na Crvenom otoku. Vino ne otvaram prije 12, jer imam staro pravilo da se ne pije prije podneva. Кo pije pre podneva, sigurno je alkos.

Ranije, dok sam dolazio na plažu, konobari su znali to pravilo, pa su oko 12:05 dolazili sa: „Gospon Ivanović, prošlo je 12, može jedan gemišt?“

Ne odlazim više na obalu, previše je naših ljudi. Naši ljudi su divni, niko me ne uznemirava, naprotiv. Ipak, kada ima toliko naših, ja se osjećam kao budala jer sam u gaćama, moj problem, znam. A naših je svake godine sve više. Кo da ih neko tjera da dolaze ili im brani pa tjeraju inat. Čak su i konobari Srbi.

Tako sam završio na barci, sam. Sam moram da vodim računa da li je prošlo 12. Na barci provodim svoje dane u miru, okupan suncem i baš slanim Jadranom. Čitam. Slušam džez. Plivam. Plutam. Pijuckam hladna pića iz svog kamperskog frižidera punog leda.

Ipak, nisam potpuno sam. Čim bacim sidro i barka zauzme svoju poziciju, u njenoj sjenci pojavi se jato riba. Cipli. Crnogorci ih iz zezanja zovu govnojedi.” napisao je Ivanović u pismu Vučiću.

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular