Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeBIZNISPlanine bez snijega u BiH u jeku sezone prave velike gubitke, turisti...

Planine bez snijega u BiH u jeku sezone prave velike gubitke, turisti razočarani

- Reklama -


Dok je toplo vrijeme dobro došlo brojnim građanima uslijed porasta cijena energenata, nekima donosi milionske gubitke. Na planinama u Bosni i Hercegovini umjesto bijelog pokrivača zelenilo.

Prošlog decembra i svake zime prije pandemije na Ravnoj planini bilo je hiljade ljudi. Sada, zbog temperatura, sablasna slika.

“Ovo je vrijeme neobično za ovo doba godine. Prošle godine je bilo okovano snijegom, a sada proljetno vrijeme. Gubici su nenadoknadivi, ali mora se trpiti i ići dalje…”, kazao je Veljko Golijanin, vlasnik Ski-centra “Ravna planina”.

Ugrožena zimska sezona na svim bh. planinama. Snijega ni na vidiku. Turisti otkazuju rezervacije u apartmanima. Prave zime neće biti, kažu meteorolozi, sve do sredine januara.

- Reklama -

U posljednjih 20 godina nikada nije bila ovakva situacija na bh. planinama. Na Jahorini je trenutno vještački snijeg, a dodatni je problem što se topovi ne mogu koristiti, kao do sada, jer temperatura nije -3 Celzija i manja. Gubici su zbog toga izuzetno veliki.

“Više od sedam miliona KM smo očekivali u decembru, ali evo pratimo situaciju koja nije dobra. Nije dobra ni za hotelijere, ugostitelje. Očekujemo barem tu temperaturu da mi proizvodimo snijeg kada već nema padavina”, dodao je Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

Dok se iz Olimpijskog centra hvataju za glavu zbog vremenskih prilika, turisti su razočarani. Damir, Mateo i Patrik, turisti iz Hrvatske, prvi put su na Jahorini. Vjerovatno, kažu, i posljednji.

“Malo smo razočarani da budemo iskreni nema snijega, smještaj. Loša organizacija”, kazao nam je Patrik.

Pitali smo ih kakvi su im planovi za dalje.

“Pa do petka smo ovdje još par ćemo se puta skijati pa ćemo vidjeti”, naveo je Mateo.

Oni nešto iskusniji ne žele da im nedostatak snijega pokvari odmor. Orijentisani su na druge stvari:

“Na Jahorini smo četvrti-peti put. nZnali smo da neće biti snijega, ali da se nešto drugo raditi. Već smo šetali po planini ići ćemo da vidimo ostale znamenitosti i Sarajeva i Jahorine i Pala”, naveo je Pero Popović iz Slovenije.

A na Jahorini je osposobljena mala staza za skijaše. Ognjen Spasojević 22 godine radi kao ski instruktor i nezamisliva mu je trenutna situacija, a to je da u decembru ne može skijati po cijeloj Jahorini.

“Katastrofa za kompletnu istočnu Evropu od Kopaonika do bosanskih planina, pa do crnogorskih planina, čak je problem i Borovetsu, ali protiv Božjeg određenja se ne može. Zahvaljujući ovoj spravi koja pravi snijeg na +15 Olimpijski centar je uspio da osposobi ovaj poligon”, naglasio je ski instruktor Ognjen Spasojević.

Najviše gostiju ovdje je iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, ali sve je više turista iz Mađarske, Rumunije, Engleske, kao i iz Kine i arapskih zemalja. Na Vlašiću, Bjelašnici i Igmanu ista situacija. Izostanak bijelih pahulja svima pravi ogromne finansijske minuse. Zbog vremenskih prilika neki ljubitelji skijanja pribjegavaju i egzibicijama pa tako skijaju i po travi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular