Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeKOLUMNE"Pljušte" ostavke na Kosovu zbog silovanja, Kurti - ovo nije dovoljno

“Pljušte” ostavke na Kosovu zbog silovanja, Kurti – ovo nije dovoljno

- Reklama -


Slabe optužnice tužilaca omogućavaju počiniocima da često ostanu nekažnjeni, poručio je kosovski premijer Aljbin Kurti, povodom slučaja silovanja jedanaestogodišnje djevojčice.

Kosovski premijer otkrio je nove detalje u vezi sa ovim slučajem. Kurti je u objavi na Facebooku potvrdio da su petorica osumnjičenih za ovo krivično djelo uhapšena i iznio tvrdnju da je jedan od njih na izdržavanju kazne zbog više krivičnih djela prethodno izvršenih, prenosi KoSSev.

Upravo zbog toga je, kako kaže Kurti, direktor Uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloljetnicima i dao ostavku. Podsjetivši da je ostavku dao i generalni direktor Kosovske policije, također iz moralnih razloga, a samo dan nakon što je javnost upoznata sa ovim slučajem, Kurti sada poručuje da „dvije ostavke nisu dovoljne“.

- Reklama -

Danas je otkrio i da su zbog ovog slučaja dužnosti razriješeni direktor regionalne policije u Prištini i direktor operative u regionalnoj direkciji Prištine. Uz pitanje gdje je moral sudija i tužilaca, Kurti naglašava da upravo njihove slabe optužnice omogućavaju počiniocima da često ostanu nekažnjeni.

„Sudovi ne sude u slučajevima silovanja u skladu sa zakonima na snazi koji predviđaju kaznu od najmanje 10 godina za seksualno nasilje nad osobom mlađom od 14 godina“, napisao je Kurti u objavi na Facebooku.

Nekažnjavanje počinilaca, ali i onih koji donose odluke, ocijenio je kao neprihvatljivo.

„Naše društvo i država ne mogu da podnesu cijenu nerada i neodgovornosti tužilaca i sudija“, zaključio je Kurti.

Najavio je i bližu saradnju Kosovske policije sa građanima. Kurti je podsjetio i da se u srijedu okupilo, kako navodi, hiljade građana tražeći razrješenje sudija koje su za slučajeve seksualnog nasilja izrekle kazne ispod zakonski dozvoljenih, kao i razrješenje tužilaca zbog zanemarivanja ovih slučajeva.

Ujedno, kazao je i da se istog dana kosovska ministrica pravde Aljbuljena Hadžiju sastala sa predsjedavajućim Sudskog savjeta, predsjednikom Vrhovnog suda i v.d. glavnog tužioca, ali da je „danas treći dan kako ove institucije šute“, odnosno da za sada nisu precizirali šta će preduzeti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular