Tuesday, December 6, 2022
HomeGLOBUSPo čemu se Wagner grupa razlikuje od svih ostalih vojnih grupa?

Po čemu se Wagner grupa razlikuje od svih ostalih vojnih grupa?

- Reklama -


Na papiru, Wagner grupa, ruska mreža koja osigurava borce na unajmljivanje, ne postoji. Osnovani 2014. od strane obavještajnog oficira Dmitrija Utkina, za podršku ukrajinskim separatistima, plaćenici Wagnera su se dosad borili za interese Rusije i njenih saveznika širom Afrike i Bliskog istoka, a učestvuju i u sirijskom građanskom ratu na strani predsjednika Bashara al-Assada. Optužuju se za zvjerstva.

Autor nagrađenog dokumentarca o djelovanju Wagner grupe u Srednjoafričkoj Republici, Carol Valade, gostovao je u TNT-u i iznio saznanja o ovoj grupi.

Rusi prisutni, ali o tome zabranjeno govoriti

“Godinu i pol živjeli smo u Srednjoafričkoj Republici pa je bio logičan korak raditi na ovoj temi i istraživati ruske aktivnosti. Posvuda imate rusku prisutnost. Mogli ste vidjeti plaćenike na ulicama i prisutnost je očita. No, u isti mah bilo je zabranjeno govoriti o njihovoj prisutnosti. Niste mogli pitati o Rusima i što tamo rade. Svi su se bojali i odbijali su govoriti. Vladao je svojevrsni zakon šutnje pa smo to odlučili istražiti”, rekao je.

- Reklama -

Kako navodi, vladala je neprijateljska atmosfera tijekom snimanja jer su novinari Francuzi, a ruska propaganda podupire protu-francuske osjećaje.

“Zato je bilo teško, ali s vremenom i uz velik oprez uspjeli smo se povezati s ljudima s obje strane. Bilo nam je važno dobiti pristup ljudima koji su žrtve plaćenika, ali i s onima koji surađuju sa sustavom propagande. Ubojstvo tri ruska novinara 2018. godine bilo nam je na umu. Tada su Rusi tek dolazili u Srednjoafričku Republiku. Mi smo u zemlju stigli tri godine poslije pa nije bilo tako loše. Ipak, svaki put kada bismo pokušali napisati nešto o kršenjima ljudskih prava i ubojstvima, uvijek smo bili izloženi napadima na društvenim mrežama i opstrukcijama”, rekao je.

“U ovom trenutku, kada traje rat koji nam je blizu, imamo tendenciju suziti svoje vidno polje, a mislim da moramo vidjeti što se događa u nekim drugim dijelovima svijeta. Rusija ne djeluje samo u Ukrajini, gdje dovodi u pitanje vrijednosti EU. Malo ljudi zna što se događa u Africi, a oni djeluju i u drugim državama, primjerice u Maliju, gdje se koriste istim metodama. Čine masovna ubojstva, a tu su i optužbe za kršenje ljudskih prava. Oni dovode u pitanje demokratske vrijednosti i dobivaju sve više utjecaja u obliku javnog mišljenja, koje je razočarano zapadnjačkom i francuskom politikom. Oni se okreću Rusiji, a o tome moramo razmišljati jer dovodi u pitanje demokraciju i slobode koje EU brani”, rekao je.

Wagner grupa se razlikuje od drugih

Kaže da se Wagner grupa razlikuje od svih ostalih vojnih grupi.

“Ona je alat za širenje ruskog utjecaja. Ono što smo otkrili je da su plaćenici dobili kontrolu nad najvišim političkim pozicijama u zemlji. Ova je zemlja vrlo krhka i siromašna, a oni ju mogu koristiti kao zonu na kojoj testiraju nove propagandne aktivnosti. Isprobavaju različite stvari kako bi proširili utjecaj”, rekao je.

“Nema nikakve kontrole nad vojnim aktivnostima. Čak niti UN nema kontrolu niti prave informacije o njihovim aktivnostima. Zato ne možemo dati točnu brojku koliko ih je tamo”, rekao je.

Obučeni plaćenici učestvuju u ratovima širom svijeta, o njima se šuti

Wagner grupa nalazi se na listi evropskih sankcija.

Ova jedinica, prema pisanju medija, sačinjena je od obučenih plaćenika, spremnih da učestvuju u ratovima širom svijeta.

Zapadne vlade optužuju Moskvu da koristi Wagnerovu grupu kao paravojnu snagu u sukobima u Ukrajini, Libiji, Siriji, Sudanu, Mozambiku i Centralnoafričkoj Republici.

Ruska privatna vojna kompanija Wagner pažnju svjetske javnosti privukla je 2014. godine tokom rata u Ukrajini, kada je podržavala proruske separatiste u sukobu na istoku zemlje.

Dovodi se u vezu i sa ruskom aneksijom ukrajinskog poluostrva Krim 2014. zbog čega je Rusija pod sankcijama EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Moskva je navode o povezanosti sa Wagnerom negirala.

Biznismen Jevgenij Prigožin prvi put je javno priznao da je 2014. godine stvorio grupu, kasnije nazvanu “Vagner”, napominjući da se zahvaljujući njihovoj hrabrosti sudbina samoproglašenih republika u Donjecku i Lugansku radikalno promijenila, a narodi Sirije, arapskih, afričkih i latinoameričkih zemalja su dobili zaštite. Prigožinov komentar je objavljen na društvenoj mreži VKontakte na stranici njegove kompanije Konkord, prenosi RIA Novosti.

Ruski oligarh priznao da je osnivač i vođa paravojne „Vagner“ grupe

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: