Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeGLOBUSPočela masovna hapšenja u Brazilu, policija preuzela kontrolu nad institucijama

Počela masovna hapšenja u Brazilu, policija preuzela kontrolu nad institucijama

- Reklama -


Prema navodima brazilskih medija, policija je uspjela vratiti kontrolu na državnim institucijama (Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču) koje se zauzele pristalice bivšeg brazilskog krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara. Do sada je uhapšeno 150 osoba.

Ured državnog odvjetništva zatražio je od Vrhovnog suda Brazila da naredi hapšenje bivšeg sekretara za javnu sigurnost Federalnog okruga, koji je ujedno i bivši ministar pravosuđa, Andersona Torresa. U peticiji se također traži hapšenje drugih uključenih vlasti. Ured je zatražio i da Vrhovni sd na redi platformama društvenih mreža da identifikuju i uklone sadržaje koji promoviraju nerede u Brasiliji. Zahtijevaju da platforme demonitiziraju profile i stranice koje su prenosile nerede uživo te da kompanije koje upravljaju mrežma pohranjuju podatke narednih 180 dana kako bi se identifikovali učesnici protesta, piše New York Times.

Predsjednik Lula se vraća u Brasiliju zbog nereda.

- Reklama -

Uhapšeni demonstranti austobusima su prebačeni u zatvor.

Objavljena je i fotografija konja koji je napadnut tokom protesta, a na kojem se nalazio policajac. Konj je spašen, ali je zadobio povrede.

Mediji su objavili i fotografije na kojima se vide masovna oštećenja unutrašnjosti objekata institucija. Na jednoj se vidi i kako demonstrant iznosi vrata o ured ministra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular