Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomePOČETNAPočela "Mudrijada" u Srbiji: Mrša pripremio ukupno 28 kilograma goveđih testisa

Počela “Mudrijada” u Srbiji: Mrša pripremio ukupno 28 kilograma goveđih testisa

- Reklama -


O ovoj manifestaciji su izvještavali u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Norveškoj, pa čak i u Južnoj Koreji. Sa jedne strane duhovit način da se okupe ljudi i nadmeću u kulinarskim sposobnostima, sa druge strane festival šale, kvalitetne rock ‘n’ roll muzike i druženja. U Gornjem Milanovcu održava se jubilarna 18. Mudrijada.

U Lunjevici kod Gornjeg Milanovca, kako javlja reporter Nove S, uveliko su se raspalile vatre, krčkaju se bijeli bubrezi u kotlićima oko 30 ekipa iz cijelog svijeta.

Jovana Raković iz organizacije ove manifestacije, kaže da su ove godine na takmičenju u pripremi bijelih bubrega i ekipe iz Velike Britanije, Njemačke, Austrije, ali i svih dijelova Srbije.

- Reklama -

Ona podsjeća i da svake godine organizatori dodjeljuju nagradu za hrabrost, a da je ovogodišnja dobitnica Konstrakta ujedno i prva žena koja je dobila nagradu „jer ima najčistije ruke na svijetu“.

Upitana kako to da u organizaciji preovlađuju dame, Raković kaže da je „stvar moralna“, budući da je njen otac i idejni tvorac manifestacije od 2004. godine, ali da nije više sa nama, pa je riješila da se tradicija održi – „da pokažemo svetu da imamo bele bubrege“.

Jedan od takmičara, po nadimku Mrša kaže da je za takmičenje pripremio ukupno 28 kilograma goveđih testisa od kojih pravi gulaš.

„Spremamo gulaš na dva načina, a inovacija je da danas spremamo i musaku“, kaže Mrša koji kaže da je jedini prisutan u kontinuitetu na ovoj takmičenju još od 2006. godine i da je četiri puta bio svjetski prvak u spremanju gulaša.

Problem je, dodaje zbog jer je potrebne količine ključnog sastojka gulaša morao da počne da skuplja mesec dana ranije, jer „nema klanja bikova, slabo ide, deficit je na tržištu“…

Jedan od mještana, dok miješa svoj gulaš varjačom u obliku testisa, preporučuje i rakiju „mudrovača“ koja „udara gde ne treba“.

Kaže i da spremaju gulaš od bijelih bubrega svinjskih i jagnjećih, što se pokazalo kao dobro prošle godine kada su na takmičenju bili drugi.

Reporter prenosi i da se na manifestaciji koristi valuta „mud“ koja vrijedi 50 dinara, a na propusnicama koje je dobio piše „Mudić“ i „Bitno mudo“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular