Tuesday, May 30, 2023
spot_img
HomeKULTURAPočinje snimanje filma o stradanju naroda Kozare

Počinje snimanje filma o stradanju naroda Kozare

- Reklama -


Reditelj Lordan Zafranović započet će 21. avgusta snimanje filma “Zlatni rez 42” o stradanju naroda Kozare u Drugom svjetskom ratu po scenariju Arsena Diklića iz 1986. godine. Snimanje bi trebalo da traje godinu dana.

Arsen Diklić je tekst „Djeca Kozare“ napisao još 1986. godine, Zafranović ga je adaptirao i uveo nove scene, kako bi što vjernije prikazao događaje iz ljeta 1942. godine, navodi se u saopštenju.

„Ovaj film sam dugo spremao i radim ga da se ne zaboravi. Ovo je film o zlu, kojim želim da zaustavim svako dalje zlo. Film je umjetnički krik da se zlo više nikada ne ponovi“, rekao je ranije Lordan Zafranović, tokom priprema za snimanje.

- Reklama -

Očekuje se da će na prvoj klapi biti glumac Predrag Miki Manojlović, kojemu će se u kasnijim fazama snimanja pridružiti i Leon Lučev, američki glumac balkanskog porijekla Jack Dimich, Irfan Mensur i drugi.

Scenografija se, po Zafranovićevom nacrtu, priprema na teritoriji Gradiške, a producenti su najavili da će glumačku postavu činiti glumci iz cijele bivše Jugoslavije.

Reditelj Lordan Zofranović poručio je, najavljujući film, da on donosi važnu poruku – kako je „na našim prostorima“ moguć suživot.

„Kako se kaže – ne treba zaboraviti zlo, ali valja nam živjeti zajedno. Tu smo gdje smo. Bez obzira na sve historijske trzavice, balkanski narodi moraju naći način da žive u dobru, ne u zlu“, naglasio je Zafranović.

Autorsku ekipu činit će više od 60 profesionalaca iz cijelog regiona, a projekt će se raditi u dva dijela i planirano je da traje skoro godinu dana.

Projekat je, između ostalih, podržao i Filmski centar Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular