Zabilježeno više od 2.000 slučajeva zaraženih kolerom, dok je od posljedica preminulo 14 osoba. Nakon što su registrovani slučajevi kolere, u Siriji se poduzimaju preventivne mjere u regijama očišćenim od terorista na sjeveru zemlje

Nehigijenski uslovi života, nedostatak vode i otvorene kanalizacije, koji su se pojavili tokom 12-godišnjeg građanskog rata u Siriji, doveli su do pojave epidemije kolere.

Infrastruktura Sirije pretrpjela je ozbiljnu štetu od početka rata u martu 2011. godine, gdje stanovnici nekih područja nemaju pristup čistoj vodi.

Tokom rata su ubijene stotine hiljada ljudi, a raseljena je polovina prijeratnog stanovništva Sirije od 23 miliona, od kojih mnogi žive u šatorskim naseljima širom zemlje.

Od posljedica kolere preminulo je 14 osoba, dok je zabilježeno više od 2.000 slučajeva.

Na područjima gdje su registrovani slučajevi kolere okupili su se predstavnici nevladinih organizacija, lokalnih vijeća, općine, uprave za zdravstvo, obrazovanje, poljoprivredu i socijalne usluge kako bi poduzeli mjere u cilju suzbijanja daljnjeg širenja.

U okviru poduzetih mjera pojačat će se zdravstveno-higijenske aktivnosti posebno u šatorskim naseljima, otvorit će se službe za borbu protiv kolere u bolnicama, kao i terenski punktovi.

Dr. Fayez Haj Ali iz Baba rekao je za Anadolu Agency da je održan hitan sastanak kako bi se spriječilo širenje kolere, zarazne bolesti, i kako bi se sprovele neophodne mjere.

Istakao je da su nedostatak čiste vode i otvorene kanalizacije među najvažnijim faktorima širenja bolesti.

Prema njegovim riječima, organizovat će i predavanja o važnosti zaštite od bolesti u školama i džamijama.

Haj Ali je rekao da će nadležni hlorisati resurse pitke vode, a otvoreni kanalizacioni vodovi i bare će biti prskane.

Naveo je da će nevladine organizacije povećati distribuciju higijenskog materijala.

Odlučili smo da uspostavimo hitne jedinice u domovima zdravlja kako bismo brzo djelovali. Povećali smo broj seruma u magacinima. Formirali smo timove stručnjaka za epidemiju” dodao je Haj Ali.

Imran Riza, stalni koordinator UN-a za humanitarnu pomoć u Siriji, ocijenio je ranije ovog mjeseca najnoviju situaciju u vezi sa slučajevima kolere koji su registrovani u regijama Halepa, Deir ez-Zor, Rakka, Hasakah i Hama.

Riza je naglasio da širenje kolere predstavlja prijetnju sirijskom narodu i zemljama u regionu. Skrenuo je pažnju na opasnost od njenog brzog širenja.

Kolera je zarazna bolest tankoga crijeva koju uzrokuje bakterija vibrio cholerae. Bolest se širi konzumiranjem zagađene vode, morskih rakova, školjki i riba te druge hrane zagađene izlučevinama zaraženih ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime