Saturday, December 3, 2022
HomeGLOBUSPogledajte kako se meteorolog suočio sa žestokim uraganom Ian na Floridi

Pogledajte kako se meteorolog suočio sa žestokim uraganom Ian na Floridi

- Reklama -


Uragan Ian harao je u srijedu Floridom praćen snažnim udarima vjetra i obilnim padavinama koje su prouzrokovale katastrofalne poplave i nestanak struje širom te američke savezne države. Sve je prokomentarisao i meteorolog Mike Seidel, koji radi za američki Weather Channel rekavši da ovakvo nešto slično nije iskusio u 30 godina.

On je objavio i dramatični snimak iz Fort Myersa, mjesta preko kojeg je prešao uragan Ian na kojem se vidi i čuje kako snažan vjetar hara obalom Floride.

Sada se na društvenim mrežama pojavio i novi videosnimak kojeg je objavio CBS News, a na kojem se vidi borba meteorologa sa snažnim vjetrom kojeg je prouzrokovao uragan Ian koji je bio u 4. od 5 kategorija na Saffir-Simpsonovoj ljestvici.

- Reklama -

Sada je oslabio u uragan 3. kategorije, ali i dalje ima razornu moć.

Na snimku se vidi kako se meteorolog Siedel izuzetno otežano kreće, a da ga vjetar doslovno ne odnese uhvatio se za jedan od saobraćajnih znakova, rijetkog koji nije iščupan, nadajući se da će jačina vjetra biti manja te da će se ubrzo moći skloniti na sigurnije mjesto.

Podsjetimo, u blizini putanje uragana, blizu otoka Keys, u nevremenu je potonuo brod s migrantima i obalna straža još traga za 20 ljudi, nakon što je troje spasila, a četvero je uspjelo doplivati do obale.

Dramatične snimke s Floride, brodovi plutaju po cestama, milioni bez struje

Ian je praćen vjetrom koji je puhao 185 km/h stigao na kopno na obali Cayo Coste, na jugozapadu Floride, u 15:05 sati po lokalnom vremenu (21:05 sati po srednjoevropskom), navodi američki Nacionalni centar za uragane (NHC). Uragan je također izazvao ogromne poplave, a dramatični snimci su se neprestano nizali društvenim mrežama i u medijima.

Oko dva miliona domaćinstava Floridi bila su u srijedu navečer bez struje, većinom u blizini putanje uragana, objavila je specijalizirana mrežna stranica PowerOutage. Među najpogođenijim gradovima bio je Punta Gorda.

Uragan Ian je u utorak pogodio Kubu gdje je usmrtio dvoje ljudi i prekinuo opskrbu električnom energijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: