Saturday, June 3, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEPolicija objavila šta se dosad zna o teškom sudaru vozova kod Novske

Policija objavila šta se dosad zna o teškom sudaru vozova kod Novske

- Reklama -


Policijska uprava sisačko-moslavačka objavila je što se dosad zna o teškom sudaru vozova kod Novske u Hrvatskoj.

Na početku su potvrdili da se nesreća desila u petak 9. septembra u 21:30 sati u blizini mjesta Rajić na području Novske.

Naglasili su da je u tom trenutku putnički voz naletio na zaustavljeni teretni te da su oba saobraćala iz smjera Okučani – Novska.

- Reklama -

“Dosadašnjim provedenim kriminalističkim istraživanjem i uviđajem kojim je rukovodila županijska državna advokatica u Sisku uz stručnu pomoć predstavnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom saobraćaju, stručnih osoba hrvatskih željeznica, kao i uz saradnju policijskih službenika, prikupljena su saznanja da je iz za sada nepotvrđenih razloga putnički voz udario u zadnji dio teretnog voza koji je bio zaustavljen na tom dijelu pruge zbog mogućeg kvara”, naveli su.

Dalje su istakli da u željezničkoj nesreći poginule tri osobe (starosti 17, 52 i 60 godina) te da je povrijeđeno 11 putnika iz putničkog voza.

“Ljekarska pomoć je pružena i strojovođi teretnog voza. Dvije osobe su teže povrijeđene, a devet lakše. Povrijeđenima je ljekarska pomoć pružena u Općoj bolnici Nova Gradiška, Općoj bolnici Slavonski Brod i Općoj županijskoj bolnici Pakrac. Među putnicima u putničkom vozu nalazilo se i osam državljana Irana, za koje je utvrđeno da su 9. septembra, nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku na području Slavonskog Broda. Nakon provedenog upravnog postupka u skladu sa Zakonom o Schengenskim granicama i Zakonu o strancima izdana su im rješenja o povratku s rokom napuštanja Evropskog ekonomskog prostora u roku od sedam dana. Rješenja su im izdata prije željezničke nesreće”, dodali su.

Naveli su i neke pojedinosti.

“U nastavku uviđaja na mjestu željezničke nesreće od odgovornih osoba Hrvatskih željeznica pristupilo se micanju i odvoženju dijela teretnog voza na kojem nisu nastala oštećenja kao i angažiranja dizalica zbog podizanja uništenih vagona zbog omogućavanja daljnjeg vršenja uviđaja, ali i osiguranja prohodnosti pruge. Kriminalističko istraživanje je još u toku”, zaključili su iz hrvatske policije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular