Popularni Youtube kanal Free Documentary je jednu epizodu svoje serije “Iza rešetaka: Najteži zatvori na svijetu” (Behind Bars: World’s Toughest Prisons) posvetio KP Domu Zenica.

Kanal Free Documentary, koji kreirao nemački Quintus Studios, redovno sklapa nove ugovore o nabavci video sadržaja od vodećih nezavisnih proizvođača i distributera širom svijeta i pokriva mnoštvo različitih žanrova.

Na početku, narator predstavlja Zenicu slijedećim riječima:

“Zenica, u Bosni. Četvrti najveći grad u zemlji, sa 115.000 stanovnika. Mjesto gdje je siromaštvo rasprostranjeno. Sa nezaposlenošću od 15 posto, čak 30 posto među mladima. I sa tragičnom historijom.”

Zatim objašnjava da je u Bosni i Hercegovini rokom 1990-ih godina bjesnio rat u kojem su “tri etničke grupe različitih religija borile su se za prevlast”, što je dovelo do bombardovanja gradova i oko 100.000 mrtvih.

“Zenica se nije oporavila. Ekonomija je na dnu. 15 posto katolika, 30 posto pravoslavaca i 50 posto muslimana. Tri različite vjerske grupe i dalje se bore za vlast. Zenica je bure baruta”, navodi narator, te dodaje da se to ogleda i u ovom zatvoru.

Jedan od zatvorenika koji je predstavljen tokom prijema u KP Dom Zenica, odgovarajući na pitanje da li ima tetovaže, odgovara kako ima samo jednu – Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Narator zatim objašnjava:

“Kada je JNA raspuštena 1992. godine, više od pola miliona vojnika ostalo je bez ičega. Tenzije su i dalje na visokom nivou u Bosni, zemlji sa 3 miliona stanovnika. Krađa, fizički napadi i silovanja su među najčešćim su zločinima”.

Također se u dokumentarcu predstavlja jedan zatvorenik koji radi u kantini ovog zatvora, te narator objašnjava da su njegovi trenutni izgledi za budućnost rad u kantini još 2 godine i 4 mjeseca.

“Ali njegovi izgledi izvan zatvorskih zidova su još manji”, dodaje.

“Grad Zenica ima čeličanu kao potencijalnog poslodavca. Ali Bosna je sedma najkorumpiranija zemlja u Evropi. Mnogi kažu da je veća vjerovatnoća da ćete dobiti tumor nego posao, zbog zagađenja iz industrije. Nakon korupcije, najveći problemi su upotreba droga i trgovina drogom”, navodi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime