Monday, February 6, 2023
spot_img
HomeGLOBUSPoraz ili Putinova zamka? Rusi mogu jednim udarom da potope čitav Herson

Poraz ili Putinova zamka? Rusi mogu jednim udarom da potope čitav Herson

- Reklama -


Iako su ruski zvaničnici saopštili da Rusija povlači svoje trupe iz Hersona, Ukrajina upozorava da i dalje nema potvrde da se to zaista dešava. Pored toga, sve češće se pominje mogućnost zamke i sabotaže, a Rusi imaju nekoliko načina da odsjeku Herson – jedan od njih je najbrutalniji.

Mihail Podoljak, jedan od najstarijih savjetnika predsjednika Zelenskog, rekao je sinoć da ruske trupe ostaju u gradu i da Kijev vjeruje da su pojačanja na putu.

„Djela govore više od riječi. Ukrajina će osloboditi teritorije na osnovu obavještajnih podataka, a ne insceniranih TV izjava“.

- Reklama -

Aleksij Arestovič, još jedan viši savjetnik i bivši šef vojne obaveštajne službe, bio je malo optimističniji, ali ipak oprezniji – rekavši da ruske snage zaista napuštaju region „ali ne onoliko koliko bi se dešavalo da se radi o potpunom povlačenju“.

„Za sada ne znamo njihove namjere – da li će se upustiti u borbu sa nama i hoće li pokušati da zadrže grad Herson? Kreću se veoma sporo“, upozrio je Arestovič.

Zelenski je takođe izrazio strahove preko noći da bi Rusija mogla da pokuša da digne u vazduh branu u Novoj Hakovki, što pi poplavilo oblast oko Hersona i isušilo rezervoar na koji se Zaporoška nuklearna elektrana oslanja da bi se ohladila.

Izdavajući upozorenje Moskvi, on je istakao: „Ovo će značiti da objavljujete rat cijelom svetu. Pomislite šta će ti se tada dogoditi“.

Zelenski je rekao da će se njegove trupe „kretati veoma pažljivo, bez emocija, bez nepotrebnog rizika“ u područje za koje Rusija tvrdi da ga je napustila, „jačajući pozicije korak po korak kako bi izbjegli bilo kakve potencijalne zamke“.

Prije samo dva dana, ukrajinski generali su rekli da se ruski vojnici obučeni u civilnu odjeću nalaze u kućama u Hersonu i da „jačaju položaje za ulične borbe“.

Mark Galeoti, profesor i autor o Rusiji, Putinu i njegovim ratovima, rekao je da je povlačenje vjerovatno primjer „maskirovke“ – riječi koja bukvalno znači „nešto maskirano“, ali se koristi da opiše vojnu taktiku obmane koja je ugrađena u ruska vojna psiha.

„Ono što smo vidjeli je zaista veliki pomak od Putina koji pokušava da dobije ovaj rat do Putina koji pokušava da ga ne izgubi. Svi potezi koje smo vidjeli, u smislu mobilizacije rezervista, očiglednog pomjeranja ka liniji duž Dnjepra, ono što sve sugeriše je da Putin kopa, nadajući se da će pobjeda doći u dugom ratu“, naveo je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular