Saturday, December 3, 2022
HomeGLOBUSPosljedice napada na Rushdieja: Ne vidi na jedno oko, ne može koristiti...

Posljedice napada na Rushdieja: Ne vidi na jedno oko, ne može koristiti ruku

- Reklama -


Salman Rushdie izgubio je vid na jednom oku, i ne može više da koristi jednu ruku, izjavio je agent književnika koji je ljetos napadnut i izboden u New Yorku.

Slavni ali i osporavani književnik Salman Rushdie pretrpio je više uboda u vrat i grudi dok je bio na bini 12. avgusta u New Yorku. Iako je šokirana publika, koja je došla na piščevo predavanje, mislila da je Rushdie, nakon napada mrtav, s obzirom da je ležao u lokvi krvi, ipak se ispostavilo da ima puls.
Hitno je helikopterom prebačen u bolnicu i nakon višečasovne operacije, završio je na respiratoru. Nije, kako su prenosili mediji, mogao da govori, a već se spekulisalo da je u opasnosti da ostane bez jednog oka.

I dok se do sada samo nagađalo kakve je tačno povrede britanski pisac indijskog porekla pretrpio književnikov agent Andrew Wylie pojasnio je za španski dnevnik „El pais“ koliko su ozbiljne posljedice napada koji se desio dok se pripremao za predavanje o činu umjetničke slobode na Institutu Čautakva.

- Reklama -

“Povrede su opasne. Izgubio je vid na jednom oku. Ima tri ozbiljne rane u vratu. Jedna ruka potpuno mu je onesposobljena, jer su mu nervi u ruci presečeni. A ima još 15 rana u grudima i torzou. Bio je to zaista brutalan napad”, izjavio je agent književnika za „El pais“, međutim nije želio da precizira da li je Rushdie još uvijek u bolnici.

Ono što je najvažnije, prema riječima agenta, jeste to što će 75-godišnji pisac preživjeti sve to.

Čovjek koji je optužen da je izbo Rushdieija 24-godišnji Hadi Matar izjasnio se da nije kriv kada se 18. avgusta pojavio na sudu. Optužen je za pokušaj ubistva drugog stepena i napad drugog stepena.

A samo dvije nedelje prije nego što će se desiti napad, Rushdie je u jednom intervjuu istakao kako konačno osjeća da mu se „život vraća u normalu“, i da su sva strahovanja da ga neko može napasti „stvar prošlosti“.

Podsjetimo, Salman Rushdie proveo je godine i godine života skrivajući se nakon što je iranski vrhovni vođa ajatolah Homeini još 1989. bacio fatvu i pozvao na pogubljenje književnika zbog romana „Satanski stihovi“, koji je objavljen godinu dana ranije.

I dok je za roman „Djeca ponoći“ 1981. godine nagrađen Bukerovom nagradom, nedavno se, prilikom dodjele Nobelove nagrade za književnost, kotirao kao jedan od glavnih favorita, no nije dobio priznanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: