Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeVIJESTIPotpisane izmjene: Veće plate nenastavnom osoblju i asistentima na UNSA

Potpisane izmjene: Veće plate nenastavnom osoblju i asistentima na UNSA

- Reklama -


Izmjenama Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu, potpisanim danas, povećani su koeficijenti za obračun plate nenastavnom osoblju i asistentima za oko 10 posto.

Ove izmjene Kolektivnog ugovora potpisali su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Sindikata UNSA Amir Zahirović, u prisustvu resorne ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandre Nikolić.

– U pregovorima smo se odlučili fokusirati na status onih uposlenika Univerziteta koji imaju najniža primanja, odnosno na nenastavno osoblje i asistente. Ovim izmjenama smo kroz uvećanje koeficijenata pokušali harmonizirati primanja i na adekvatan način valorizirati doprinos nenastavnog osoblja i asistenata – istakla je ministrica Nikolić tom prilikom.

- Reklama -

Novim tekstom Kolektivnog ugovora nije bilo dodatnih izmjena. Osnovica za obračun plata za sve uposlenike je ostala jednaka kao u prethodnom Kolektivnom ugovoru, kao i koeficijenti za ostale uposlenike.

Po riječima predsjednika Sindikata Zahirovića, povećanjem koeficijenata za obračun plata obuhvaćene su kategorije uposlenih na UNSA koje su najviše izložene udarima inflacije, a među njima su pomoćni radnici, tehničko osoblje, stručni saradnci, laboranti, knjižničari, bibliotekari kao i asistenti nastavnog osoblja.

Izmjene danas potpisanog Kolektivnog ugovora biće na snazi do kraja marta 2023. godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular