Friday, March 31, 2023
spot_img
HomeGLOBUSPratite uživo: Hoće li NASA uspjeti lansirati megaraketu na Mjesec?

Pratite uživo: Hoće li NASA uspjeti lansirati megaraketu na Mjesec?

- Reklama -


Nakon dva neuspjela pokušaja NASA danas planira lansirati svoju novu megaraketu s floridskog Cape Canaverala na Mjesec, manje od tjedan dana nakon što je golemi stroj izdržao nalete snažnog uragana.

Misija Artemis 1, šestotjedni probni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja na Mjesecu kani uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu.

Riječ je o testnom prvom putovanju goleme dvostupanjske rakete Space Launch System (SLS) i njezine kapsule Orion bez posade.

- Reklama -

Premda na brodu neće biti ljudi, Orion će nositi simuliranu tročlanu posadu – jednu mušku i dvije ženske lutke – opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, SLS predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tijekom programa Apollo na Mjesec šezdesetih i sedamdesetih godina.

Nazvan po Apolonovoj sestri blizanki iz starogrčke mitologije novi svemirski program razvijen je 50 godina nakon što su ljudi posljednji put kročili na Mjesečevo tlo.

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular