Tuesday, September 26, 2023
spot_img
HomeOSTALI SPORTOVIPraznici su tu, pa tako i Četiri skakaonice!

Praznici su tu, pa tako i Četiri skakaonice!

- Reklama -


Kraj godine je pred nama, snijega nema oko nas, ali ga srećom ima u Austriji i Njemačkoj, s obzirom da nema boljeg znaka za novogodišnje praznike od turneje Četiri skakaonice. Sjajna vijest je da će poslije dvogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa tribine na njenim stanicama biti ispunjene do posljednjeg mjesta.

Bilo da volite zimske sportove ili ne, Novogodišnja turneja je nešto što prate svi, a tako je više od sedam decenija. Razloga za to je to šta je čini posebnom za nas koji gledamo sa strane je mnogo, ali za one koji će se boriti za “Zlatnog orla“ to je činjenica da taj trofej vrijedi gotovo jednako kao olimpijsko zlato ili Kristalni globus. I to je nešto što ne postoji ne samo u zimskim sportovima, već generalno.

Tradicionalno, otvaranje turneje Četiri skakaonice zakazano je za 28. decembar, kada su na programu kvalifikacije u Oberstdorfu, gde je glavno takmičenje na programu dan kasnije. Još nekoliko dana ostajemo u Njemačkoj, tačnije do 1. januara, kada je na programu druga stanica turneje u Garmisch-Partenkirhenu. Potom slijedi selidba u Austriju, na drugu polovinu takmičenja – prvo u Innsbrucku 4. januara, a zatim dva dana kasnije u Bischofshofenu, gdje će biti održano veliko finale.

- Reklama -

Pobjedu na Novogodišnjoj turneji odnosi skakač koji sakupi najviše bodova na sve četiri stanice, ali ne kao u Svjetskom kupu, već se sabiraju rezultati na osnovu dužine skokova, kao i ocjena sudija. Ono po čemu se takmičenje u okviru turneje razlikuje u odnosu na ostala u elitnom takmičenju je to što se 50 skakača koji prođu kvalifikacije dijeli u dvije grupe i oni se bore u duelima. Pobjednici tih okršaja prolaze u drugu seriju, a zajedno sa njima petorica ’laki luzera’ – najboljih među onima koji su poraženi.

Oni koji žele “Zlatnog orla“ u svom posjedu praktično nemaju pravo na grešku ne samo u osam skokova u glavnom takmičenju, već i ona četiri u kvalifikacijama. Naravno, tokom historije je bilo malo slučajeva kada su skakači bez greške stizali do trona, zapravo bilo ih je samo tri. Prvi koji je uspio da slavi na svakoj stanici turneje bio je Sven Hanavald, koji je to učinio u sezoni 2001/02. Mnogi su mislili da je nemoguće da neko ponovi isto, ali to su demantovali prvo Kamil Stoch 16 godina kasnije, a potom i Ryoyu Kobayashi već na sljedećem izdanju.

S druge strane, jedini koji je pobijedio na turneji bez ijedne pobjede tokom nje bio je Jane Aahonen prije 24 godine. Finac je ujedno rekorder po broju trijumfa na Četiri skakaonice, pošto ih ima pet, od kojih je jednu podijelio – 2006. godine sa Jakubom Jandom, pošto su obojica imali identičan broj bodova u decimalu, što je usamljen slučaj u historiji. Po broju pobjeda Aahonena prati Jens Weissflog iz Njemačke sa četiri, dok po tri imaju njegov sunarodnik Helmut Reknagel, Norvežanin Bjern Virkola, kao i već pomenuti Stoch. Titulu od prošle sezone brani Kobayashi, ali je on ove sezone u baš lošoj formi, čemu u prilog ide činjenica da se u dosadašnjem dijelu Svjetskog kupa nijednom nije našao na podijumu.

REUTERS/Lisi Niesner

Kada se gledaju rezultati ove sezone tri imena se izdvajaju kao favoriti, mada taj epitet često i ne znači mnogo, pošto smo tokom historije bili svedoci da su pojedini ski skakači baš najbolje iz sebe izvlačili tokom turneje i nikad više. Ipak, ove zime u centru pažnje je duel između Poljaka Davida Kubackog, koji je slavio na turneji prije tri godine, i Anžea Lanišeka iz Slovenije. Uz njih trojicu u sjajnoj formi je i austrijski skakač Stefan Kraft, koji također zna kako je to pobijediti na Četiri skakaonice, pošto je to učinio 2015. godine.

U dosadašnjem dijelu sezone je održano osam takmičenja, a na polovini se na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja našao Kubacki, koji je još dva puta bio drugi. Zahvaljujući tome njegova prednost na čelu generalnog plasmana u odnosu na Lanišeka iznosi 74 boda, dok je Kraft 183 boda iza Poljaka. 26-godišnji slovenački skakač je upisao tri pobjede, dok je Kraft na jedinim preostalim skokovima podelio trijumf sa Halvorom Egnerom Granderudom.

Sve to ide u prilog tome da bi njih trojica trebalo da se bore za “Zlatnog orla“, ali je broj onih skakača koji vrebaju iz prikrajka u želji da ih onemoguće u tome povelik. Granerud je samo prvi među njima, ali možda više treba obratiti pažnju na nešto iskusnije Poljaka Pjotra Žilu, Karla Gajgera iz Nemačke i Norvežanina Roberta Johansona.

REUTERS/Lisi Niesner

I svi ostali skakači svakako imaju svoje šanse, ali uz sve rečeno nikako ne bi trebalo isključiti Kobayashija i Stocha iz borbe. Iako obojica ne skaču ni izbliza kako umiju ove zime, to na Novogodišnjoj turneji često ne znači ništa jer se na njoj kreće od nule, a motivacije je napretek. Od ostalih skakača koji su uspjevali da stignu do “Zlatnog orla“ tu je i Slovenac Peter Prevc, koji je ove sezone osvojio tek 108 bodova i nalazi se na 19. mjestu u generalnom plasmanu. I njegove šanse postoje, ali su daleko manje nego Lanišekove, recimo, i sve to nam garantuje sjajnu zabavu tokom praznika uz ski skokove.

Raspored turneje Četiri skakaonice:

Oberstdorf
28. decembar 16.30 kvalifikacije

29. decembar 16.30 skokovi
Garmisch-Partenkirchen
31. decembar 14.00 kvalifikacije

1. januar 14.00 skokovi

Innsbruck
2. januar 13.30 kvalifikacije
3. januar 13.30 skokovi
Bischofshofen

5. januar 16.30 kvalifikacije
6. januar 16.30 skokovi

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular