Tuesday, December 6, 2022
HomeVIJESTIPredsjednik CIK-a dobio pismo podrške iz OHR-a

Predsjednik CIK-a dobio pismo podrške iz OHR-a

- Reklama -


Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović danas je dobio pismo podrške iz Ureda Visokog predstavnika u BiH, saopćeno je iz CIK-a.

Naime, kako se navodi, u pismu piše sljedeće:

“Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je Visoki predstavnik donio 27. jula imale su za cilj jačanje integriteta izbora i poboljšanje upravljanja izbornim procesom na transparentan način. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine igra ključnu ulogu u provedbi ovih izmjena i dopuna, općenito govoreći, pri osiguravanju da se izbori održe u skladu s relevantnim zakonodavstvom i demokratskim načelima. Konkretno, ovim izmjenama i dopunama Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine pružena su sredstva za efikasno sankcioniranje u slučajevima kršenja izbornih pravila kao i za rješavanje slučajeva izborne prevare”.

- Reklama -

Dalje u pismu, navodi se kako su ovlaštenja CIK-a u pogledu izborne administracije proširena.

Član 6.7 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je izmijenjen i dopunjen odlukom Visokog predstavnika, predstavlja jednu od ključnih odredbi usmjerenih na zaštitu izbornih prava i borbu protiv izbornih nepravilnosti. Ovom odredbom proširuju se ovlaštenja Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u pogledu izborne administracije, uključujući i centre za prebrojavanje. Isto tako, ovom odredbom se Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine omogućava da izbornoj administraciji izdaje naloge za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i izricanje sankcija“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: