Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeGLOBUSPremijer Indije okrenuo leđa Putinu? "Sad nije vrijeme za rat'

Premijer Indije okrenuo leđa Putinu? “Sad nije vrijeme za rat’

- Reklama -


Indijski premijer Narendra Modi u petak, 16. septembra rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da “sada nije vrijeme za rat”, a da su sigurnost hrane, gnojiva i goriva među glavnim svjetskim problemima.

“Znam da današnje doba nije doba rata i razgovarao sam s vama telefonom o tome”, rekao je Modi Putinu na marginama samita regionalnog sigurnosnog bloka u Uzbekistanu, dodajući da demokratija, diplomatija i dijalog čuvaju svijet na okupu.

Putin je rekao da razumije Modijevu zabrinutost oko ukrajinskog rata. “Znam za vaš stav o sukobu u Ukrajini i znam za vašu zabrinutost. Želimo da se sve ovo završi što je prije moguće”.

- Reklama -

Putin se na samitu sreo i sa kineskim liderom Xijom Jinpingom.

Modi i Putin razgovarali su na marginama sastanka Šangajske organizacije za saradnju (SCO), čije su stalne članice, osim Indije, Kina, Rusija, Pakistan, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

“Naša trgovina raste, zahvaljujući vašim dodatnim isporukama ruskih gnojiva indijskom tržištu, koje su porasle više od osam puta. Nadam se da će to biti od velike pomoći poljoprivrednom sektoru Indije”, rekao je Putin.

Indija je izbjegavala da eksplicitno osudi Rusije za invaziju Ukrajine, zbog koje su cijene nafte i drugih roba skočile.

Komentari indijskog lidera došli su samo dan nakon što je Putin priznao da je Kina, ključni saveznik Rusije, “zabrinuta” zbog sukoba u Ukrajini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular