Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEPreporuke Vlade Crne Gore za štednju: Poklopiti šerpu, ne koristiti lift…

Preporuke Vlade Crne Gore za štednju: Poklopiti šerpu, ne koristiti lift…

- Reklama -


Kuhati u poklopljenoj posudi, ne koristiti lift, preći na LED rasvjetu, neke su od preporuka Vlade Crne Gore za smanjenje potrošnje električne energije i očuvanje energetske bezbjednosti, objavila je Radio televizija Crne Gore.

Vlada Crne Gore je saopštila da je jučer na telefonskoj sjednici usvojila Izvještaj o radu Nacionalnog savjeta za analizu i praćenje bezbjednosti snabdevanja energijom i energentima sa Prijedlogom preporuka za smanjenje potrošnje električne energije.

Opštinama je preporučeno da hitno pređu na LED rasvetu, smanje javnu rasvetu na „mininalni bezbjednosno opravdan nivo“, da ograniče ili smanje rasvjetu bilborda i svjetlećih reklama, kao i reflektora na sportskim i ostalim manifestacijama, koje je bi trebalo organizovati u toku dana.

- Reklama -

Preporukama za organe državne uprave, lokalne samouprave, državna preduzeća, javne ustanove i privredu sugerisano je korišćenje stepenica umjesto lifta, isključenje osvjetljenja po završetku radnog vremena, zagrijevanje prostorija najviše do 20 stepeni Celzijusa – izuzev bolnica, ustanova socijalne zaštite, vrtića i škola.

Takođe i prelazak na LED rasvjetu, da se tokom dana ne uključuje osvjetljenje i ne koriste tamne zavjese i predmeti koji zaklanjaju prirodnu svjetlost, ali i da se ne spuštaju roletne i da radni stolovi budu postavljeni ka prirodnom osvjetljenju.

U dugoj listi načina štednje za domaćinstva navedeno je da bi termostat na bojleru trebalo podesti na maksimalno 60 stepeni, frižidere na četiri, a zamrzivače na minus 18 stepeni, uz razumno korišćenje grijnih uređaja.

Građani su pozvani da „u toku dana što više koriste sunce za osvjetljenje“, a tokom grijne sezone da tokom noći spuste roletne i navuku zavese, ne pokrivaju radijatore namještajem i odjećom, te da veš peru na nižoj temperaturi i suše ga na vazduhu, a ne u mašinama.

„Treba kuhati u poklopljenoj posudi, jer se tako štedi do 20 odsto energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmjerne grijnoj površini kako bi se izbjegao gubitak od 20 odsto energije“, sugeriše Vlada Crne Gore u dijelu koji se odnosi na pripremu hrane, i napominje da kada voda proključa treba sniziti temperaturu „na najmanju moguću pri kojoj će nastaviti da ključa“.

Kad je riječ o grijanju domaćinstava, preporučena temperatura za prostorije u kojima se duže boravi je od 20 do 21 stepena, kada se spava do 18 stepeni, a kad se odlazi iz kuće tokom dana do 16 stepeni, odnosno najviše deset stepeni „u slučaju dužeg odsustva“.

Javnom servisu Crne Gore i emiterima koji imaju nacionalnu frekvenciju preporučuje se, uz ostalo, da emituju promotivne spotove iz oblasti energetske efikasnosti i racionalne upotrebe energije i da pozivaju stručnjake koji će korisnim savjetima podizati svijest građana „o potrebi energetske tranzicije“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular