Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeGLOBUSPretresi protiv klimatskih aktivista širom Njemačke

Pretresi protiv klimatskih aktivista širom Njemačke

- Reklama -


Njemački istražitelji pokrenuli su niz pretresa protiv članova grupe klimatskih aktivista Last Generation, saopštilo je u srijedu državno tužilaštvo u Minhenu.

Ukupno 15 lokacija u sedam njemačkih pokrajina pretraženo je u sklopu pretresa koje su proveli Ured bavarske državne kriminalističke policije (LKA) i Ured glavnog javnog tužitelja u Minhenu, saopštile su vlasti, prenosi CNN.

Četiri racije su izvedene u Berlinu, tri u Bavarskoj i tri u Hessenu. Obavljene su i dodatne akcije u Hamburgu, Magdeburgu, Dresdenu i Schleswig-Holsteinu, kazale su vlasti.

Mračne prognoze naučnika: Ekstremni vremenski uslovi do 2030.

- Reklama -

Ured glavnog tužitelja u Minhenu saopštio je da je pokrenuta preliminarna istraga “zbog brojnih krivičnih prijava stanovništva” protiv ukupno sedam optuženih u dobi od 22 do 38 godina, “pod optužbom za formiranje ili podupiranje zločinačke organizacije”. Prijave su zaprimljene od sredine 2022.

Konkretno, optuženi se terete da su organizirali kampanju prikupljanja sredstava za financiranje “daljnjih zločina” za Last Generation, reklamirajući to na svojoj web stranici i prikupivši najmanje 1,4 miliona eura u donacijama.

Sladić prognozirao kakvo ljeto nas očekuje i kakvo vrijeme će biti do kraja maja

Dvojica okrivljenika osumnjičena su i za pokušaj sabotiranja naftovoda Trst-Ingolstadt u aprilu 2022. godine, navodi LKA.

Aktivisti Last Generationa blokiraju ceste širom Njemačke oko godinu dana lijepeći se na ulice.

Iz ove organizacije tvrde da su njihovi protesti isključivo nenasilni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular