Friday, December 9, 2022
HomeGLOBUSPrevodilac Gorbačova: Bio je šokiran i zbunjen sukobom u Ukrajini

Prevodilac Gorbačova: Bio je šokiran i zbunjen sukobom u Ukrajini

- Reklama -


Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski vođa, bio je šokiran i zbunjen sukobom u Ukrajini u mjesecima prije nego što je umro, a poslednjih godina psihički skrhan sve lošijim vezama Moskve s Kijevom, rekao je njegov prevodilac.

Pavel Palažčenko, koji je s pokojnim sovjetskim predsednikom radio 37 godina i bio uz njega na brojnim američko-sovjetskim samitima, razgovarao je telefonski s Gorbačovom prije nekoliko sedmica, istakavši da su on i drugi bili zapanjeni time koliko je Gorbačov traumatizovan događajima u Ukrajini.

“Ne samo (posebna vojna) operacija koja je započela 24. februara, već cijela evolucija odnosa između Rusije i Ukrajine tokom proteklih godina bili su stvarno, stvrano veliki udarac za njega. Stvarno ga je to skrhalo emocionalno i psihički. Bilo nam je vrlo očito u razgovorima s njim da je bio šokiran i zbunjen onim što se događa (nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu) iz raznih razloga. Vjerovao je ne samo u bliskost ruskog i ukrajinskog naroda, već da se ta dva naroda prepliću“, kazao je Palažčenko u intervjuu za Reuters.

- Reklama -

Sedamdesettrogodišnji Palažčenko, koji radi u Fondaciji Gorbačov, vidio je Gorbačova u posljednjih nekoliko mjeseci njegovog života i u kontaktu je sa njegovom kćerkom Irinom.

Gorbačovljev stav o Ukrajini bio je složen i kontradiktoran, kaže Palažčenko, jer je pokojni političar još uvijek vjerovao u ideju Sovjetskog Saveza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: