Saturday, June 3, 2023
spot_img
HomeGLOBUSPrincezu Dianu i danas pamte u BiH: Obišla žrtve mina i 20...

Princezu Dianu i danas pamte u BiH: Obišla žrtve mina i 20 dana nakon poginula

- Reklama -


Danas se navršava 25 godina od pogibije britanske princeze od Walesa Diane Spencer, supruge britanskog prestolonasljednika princa Charlesa, u automobilskoj nesreći u Parizu.

Sa princezom Dianom 31. augusta 1997. godine poginuli su i njen pratilac, sin egipatskog milijardera Dodi al Fayed i njihov vozač Henry Paul. Diana je preminula nekoliko sati kasnije u obližnjoj bolnici, dok je nesreću preživio njen tjelohranitelj Trevor Rees-Jones.

Iste godine, 10. augusta, Diana je posjetila Bosnu i Hercegovinu i tom prilikom se sastala sa žrtvama mina u sklopu kampanje kojom je željela skrenuti pažnju javnosti na ovaj veliki problem koji odnosi veliki broj života i nakon rata. Obišla je tada i groblje te zagrlila majku koja je ukopavala sina. Iznenadila je i dvije porodice čiji su članovi žrtve mina. Među njima su bila i djeca.

Nesreća pod velom misterija i špekulacija

Prema zvaničnim podacima, nesreća se dogodila kada je automobil, Mercedes, pri brzini većoj od 100 kilometara, bez kočenja udario u betonski potporni stub tunela Alma u Parizu.

Diana, majka britanskih prinčeva Williama i Harryja, (1961-1997) sahranjena je 6. septembra na porodičnom groblju u Altorpu, na Ovalnom jezeru. Na posljednjem ispraćaju, ispred Vestminsterske palate okupilo se više od milion ljudi. Prenos sahrane pratilo je dvije milijarde ljudi širom svijeta.

Za nesreću su prvo okrivljeni paparaci, koji su jurili automobil u kojem se nalazila Diana, a potom i vozač koji je bio pod dejstvom alkohola i antidepresiva.

Mnogo pitanja ostalo je nerazjašnjeno, pa su se pojavile i tvrdnje da je ubijena, da je ubistvo naručila porodica, da je u smrt bila uključena tajna služba MI6 … Takođe, govorilo se i da je bila trudna u vrijeme smrti, da je snimljena u Monaku sa Fayedom kako kupuje vjerenički prsten, a spominjao se i bijeli automobil koji je prošao tunelom u vrijeme nesreće.

Diana je ostala upamćena kao veliki humanitarac i filantrop. Pomagala je ugroženoj djeci i oboljelima od HIV-a.

Brak s Charlesom

Diana i Charles vjenčali su se 1981. godine. Vijest o tome da više nisu zajedno objavljena je 1992. godine, a ona se godinu dana kasnije povukla iz javnog života.

Britanski princ Charles i Camilla Parker Bowles, njegova višedecenijska ljubav, vjenčali su se u aprilu 2005. godine. Bio je to prvi put da jedan nasljednik britanske krune sklapa civilni brak.

Dianin stariji sin William kćerki je dao ime po majci Charlotte Elizabeth Diana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular