Sunday, September 24, 2023
spot_img
HomeBIZNISProfesorica ekonomije otkrila zbog čega se oduzima franšiza za McDonald's

Profesorica ekonomije otkrila zbog čega se oduzima franšiza za McDonald’s

- Reklama -


Advokat Vladimir Marić i profesorica sa katedre za Menadžment Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasna Kovačević govorili su za N1 šta je potrebno da bi se dobila, a šta da bi se izgubila jedna od najvećih svjetskih franšiza za McDonald’s za Bosnu i Hercegovinu.

Profesorica Kovačević ističe da nakon što je firma koja je imala franšizu prestala poslovati, sada postoji mogući scenarij nastavka poslovanja McDonald’sa u našoj zemlji.

“Može se sada desiti situacija da dođe neki preduzetnik-ca da kupe postojeću franšizu. U tom kontekstu je i razlika u visini naknade koja se kreće od milion do dva i po miliona američkih dolara”, navela je Kovačević.

- Reklama -
N1

Advokat Marić pojašnjava da je ugovornim odnosom precizirano ko je nadležan, odnosno, koja pravosudna instanca za rješavanje sporova između McDonald’s i vlasnika franšize.

“Imate engleski tip ugovora u kojem je sve napisano. Jednostavno se cijeni ono što je napisano u tom ugovoru”, istakao je Marić.

N1

Razlozi zbog čega se oduzima franšiza

Kada je riječ o oduzimanju franšize, profesorica Kovačević navodi razloge koji su navedeni zbog čega se oduzima franšiza.

“Jedan od razloga jeste i ukoliko primatelj franšize se suoči sa pravosnažnom presudom gdje treba da plati nekome iznos najmanje pet hiljada američkih dolara.To se u ovom slučaju dogodilo. Jako puno razloga je navedeno u općim uvjetima kada i u kojim uvjetima prestaje da važi franšiza koju McDonald’s daje”, objasnila je Kovačević.

Prema riječima Kovačević McDonald’s trenutno je treći na svijetu kada govorimo o brendovima iza KFC, Subway i McDonald’s.

Marić o investicijama u BiH

Iako se često naglašava da smo poželjni za investicije, advokat Marić ukazuje da su nam loše osnove za privlačenje investicija.

“Da bi došla investicija treba nam stabilan politički sistem i efikasno pravosuđe. Ne zna se šta je kod nas gore”, naveo je Marić.

Pravila McDonald`s

Ovaj svjetski lanac brze hrane ima svoja striktna pravila koja se provjeravaju, naglašavaju sagovornici N1 i ukoliko se ta pravila ne poštuju i to može biti razlog oduzimanja franšize.

“Mi mi da prihvatimo samo neka pravila i to jednostavno ne funkcioniše”, kazao je Marić.

Na kraju ovo može biti signal, kazali su sagovornici N1 i za druge svjetske kompanije koje daju franšize a ne posluju u BiH hoće li odlučiti biti na našem tržištu.

Zatvaranje pet McDonald’sovih objekata u BiH epilog niza nezakonitih radnji?

Podsjetimo, pred kraj Nove godine McDonald’s je zatvorio svih pet poslovnica u BiH – dvije u Mostaru, tri u Sarajevu nakon što je centrala ove poznate kompanije oduzela licencu za poslovanje u našoj državi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular