Tuesday, May 30, 2023
spot_img
HomeZDRAVLJEPromjene koje ukazuje na nedostatak vitamina B12

Promjene koje ukazuje na nedostatak vitamina B12

- Reklama -


Nedostatak vitamina B12 postao je čest zdravstveni problem u svijetu. On može da nanese ozbiljnu štetu zdravlju i da dovedu do problema kako kožnih tako i neuroloških.

Na nedostatak vitamina B12 mogu da upućuju četiri dijela tela – dlanovi, ruke, noge i stopala, kako navodi Nacionalna zdravstvena organizacija Ujedinjenog Kraljevstva, piše Times of India.

Ljudi mogu da dožive, kako objašnjavaju, čudne osjećaje u tim dijelovima tijela, što se zove parastezija, kao što su trnci, bockanje, peckanje i žarenje. Uglavnom su bezbolni i javljaju se iznenada, bez upozorenja.

- Reklama -

Nedostatak vitamina B12 može da prouzrokuje i oralne probleme poput crvenila i natečenosti jezika, ali i čireve u ustima.

Ostali simptoma su: poteškoće sa vidom, ekstremni umor, slabost mišića, problemi sa pamćenjem i razumijevanjem i depresija.

Ako razvijete neke od ovih simptoma potrebno je da posjetite ljekara, poručuju stručnjaci. Rizičnoj grupi pripadaju stariji ljudi, djeca, vegani, vegetarijanci i dijabetičari.

Kako bi se prevenirao ovaj problem potrebno je jesti hranu koja sadrži vitamin B12 kao što je meso, riba, sir, jaja, mlijeko i žitarice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular