Saturday, December 3, 2022
HomeVIJESTIProtesti kod Livna: MUP Kantona 10 o incidentu u kojem su povrijeđeni...

Protesti kod Livna: MUP Kantona 10 o incidentu u kojem su povrijeđeni mještani

- Reklama -


MUP Kantona 10 oglasio se nakon što je jutros došlo do incidenta u mjestu Poljane kod Livna gdje su mještani protestovali zbog dodijeljene koncesije. U saopćenju navode kako je privedeno šest osoba, od čega su tri zatražile ljekarsku pomoć.

U saopćenju navode kako su u više navrata od 28. juna do danas zaprimili zahtjev za asistenciju od preduzeća Lara Natural d.o.o. koji na prostoru “Krivića Gaj” treba vršiti hidrogeološko istraživanje mineralnih sirovina.

“Prilikom pružanja asistencije u jednom momentu jedan broja građana ometao je policijske službenike u obavljanja svojih službenih radnje na način da su naguravali policijske službenike, nakon čega je od strane policijski službenika šest osoba privedeno u PP Livno. Dolaskom u PP Livno tri osobe su zatražile liječničku pomoć, te su odvezene u DZ Livno gdje im je ukazana liječnička pomoć s tim da je jedna od tih osoba upućena u Županijsku bolnicu Livno na daljnje liječenje, a ostale dvije osobe su vraćene u PP Livno. O svih privedenih osoba u tijeku je uzimanje izjava na okolnosti ometanja policijski službenika u obavljanju službenih radnji”, navodi se u saopćenju.

- Reklama -

Iz MUP-a Kantona 10 naveli su kako su prvi zahtjev zaprimili 28.7.2022. te da su se obratili Ministarstvu gospodarstva Vlade HBŽ sa zahtjevom za pojašnjenje i odgovore vezane za izdavanje Rješenja broj : 05-0118-151/06 od dana 30.05.2022. godine, kojim se odobrava poduzeću Lara Natural d.o.o. Livno detaljno hidrogeološko istraživanje mineralnih sirovina podzemnih voda na istražnom prostoru „Krivića Gaj“ općina Livno.

“Dana, 22.08.2022. godine, PU Livno zaprimila je odgovor na gore navedeni zahtjev u kojem se navodi da je predmetno Rješenje još uvijek na snazi, te da se može smatrati pravovaljanim s obzirom da protiv istog nije pokrenut upravni spor. Također, se navodi da investitori nemaju problema sa izvođenjem radova u svom koncesijskom prostoru, nego im se priječi prolaz na javnom putu, zbog čega ne mogu uopće pristupiti izvođenju radova. Djelatnici PP Livno su u više navrata obavili usmene razgovore sa mještanima sela Megda, Potkraj, Krivića Gaj, te su isti upoznati sa postupanjem policije prilikom pružanja asistencije, kao i sa zakonskim sankcijama ukoliko dođe do sprečavanja ovlaštene službene osobe pri obavljanju poslova. Također, mještani navedenih sela su u strahu da će ostati bez pitke vode, da će im radni strojevi poduzeća Lara Natural d.o.o. uništiti lokalni put Megdan – Krivića Gaj, te iz istih razloga blokiraju put i sprečavaju navedeno poduzeće kako bi počeli s izvođenjem radova”, navode iz MUP-a Kantona 10.

S obzirom da su zahtjev zaprimili i 23. augusta za radove koji će se vršiti danas, policija je reagovala.

Podsjetimo, u incidentu je povrijeđen Mirko Krivić koji je, prema riječima Ivice Brešića završio na intenzivnoj njezi. Brešić je rekao da su povrijeđene i žene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: