Monday, September 25, 2023
spot_img
HomeLJUBIMCIPrva akcija ikada u CG: U Nikšiću počelo popisivanje kućnih ljubimaca

Prva akcija ikada u CG: U Nikšiću počelo popisivanje kućnih ljubimaca

- Reklama -


U Nikšiću je počelo popisivanje kućnih ljubimaca – pasa koje će trajati dva i po mjeseca i obuhvatiće svaku od 32 mjesne zajednice. To je prvi takav popis u Crnoj Gori, a popisivanje će vršiti obučeni anketari.

Popis je dio programa javnog rada “Sprovođenje popisa kućnih ljubimaca (pasa) kao dio kontrole populacije pasa na teritoriji opštine Nikšić”, koji u partnerstvu sprovode Udruženje “Korina”, Opština Nikšić i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, uz podršku međunarodne organizacije Network for Animals i lokalnih veterinarskih ambulanti.

”Cilj popisa je da obezbijedi sveobuhvatne, kvalitetne i uporedive podatke koji su izuzetno značajni za kreiranje politike kontrole populacije pasa i izradu lokalnog plana koji je Opština Nikšić dužna da usvoji do kraja drugog kvartala 2023. godine. Krajnji cilj programa je da Opština razvije održiv lokalni Program kontrole populacije pasa koji je zasnovan na više vrsta istraživanja”, saopštili su iz Udruženja “Korina”.

- Reklama -

Kako su pojasnili, program treba da predstavlja korake koje lokalna samouprava treba da preduzme da bi trajno riješila probleme koji se vezuju za napuštene pse, na human i efikasan način i sa najmanje mogućih troškova.

Iz “Korine” su podsjetili vlasnike pasa da su dužni da obezbijede identifikaciju, registraciju i vakcinaciju psa protiv bjesnila, kao i da posjeduju potvrdu (pasoš) o upisu u registar i vakcinaciji psa protiv bjesnila, koju izdaje veterinarska organizacija.

”Identifikaciju i registraciju pasa vrše veterinarske ambulante, specijalističke veterinarske ambulante i veterinarska služba koje podatke o identifikaciji i registraciji dostavljaju Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, radi upisa u Centralni registar pasa, koji je formiran krajem 2019. godine”, stoji u saopštenju.

Identifikacija pasa vrši se mikročipovima, a prilikom identifikacije psi dobijaju jedinstveni identifikacioni broj koji se unosi u Centralnu bazu podataka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular