Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeBIZNISPrvi električni automobili makedonske proizvodnje se očekuju 2024.

Prvi električni automobili makedonske proizvodnje se očekuju 2024.

- Reklama -


Prvi električno “i go” (e.GO) automobili makedonske proizvodnje očekuju se 2024. godine, izjavio je direktor Tehnološko-industrijsko razvojnih zona (TIRZ) Severne Makedonije Jovan Despotovski. On je televiziji “Kanal 5” rekao da će državna pomoć investiciji njemačkog proizvođača električnih vozila “Nekst i go mobajl” (NEKST.E.GO MOBILE) biti realizovana u narednih pet godina i istakao da država ima mehanizme da zaštiti javni interes.

Direkcija za TIRZ je jučer u ime vlade Sjeverne Makedonije potpisala ugovor o državnoj pomoći investiciji te njemačke kompanije koja predviđa kompletnu proizvodnju električnih „i go“ automobila u Tehnološko-indstrijoj razvojnoj zoni „Tetovo“.

Prema riječima Despotovskog, fabrika električnih automobila u Tetovu počeće da se gradi na jesen, a prema ugovoru, probna proizvodnja se očekuje 2024. godine

- Reklama -

„To je cilj koji je investitor, prema poslovnom planu i juče potpisanom ugovoru, dužan da ispuni“, rekao je on i istakao da je riječ o kompaniji koja je usko povezana sa Tehničkim univerzitetom u Ahenu, koji je u prva dva odsto svjetskih univerziteta, prema svim globalnim rang listama.

Kako je naveo Despotovski, investicija njemačke kompanije u Tetovu je 130 miliona evra, a planirano je otvaranje 900 novih radnih mesta, kao i bruto zarade koje u su prosjeku 2,5 puta više od republičkog prosjeka.

„Državna pomoć neće prelaziti 35 odsto ukupne investicije, a dodjela sredstava zavisi od dinamike realizacije investicije i ispunjenosti uslova predviđenih ugovorom“, rekao je direktor TIRZ Severne Makedonije.

Dodao je da ta kompanija neće koristiti poreske olakšice, već da je u potpunosti dužna da ih uplati u budžet i javne fondove države.

„Ovaj model državne podrške je u skladu sa propisima EU i podjednako je dostupan svim stranim i makedonskim kompanijama“, rekao je Despotovski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular