Friday, January 27, 2023
spot_img
HomeZABAVAPrvi je novembar, a najavljene temperature danas idu do 30 stepeni

Prvi je novembar, a najavljene temperature danas idu do 30 stepeni

- Reklama -


Iako nas danas očekuje prvi novembarski dan, meteorolog Nove BH Nedim Sladić najavljuje kako će temperature zraka u većem dijelu zemlje iznositi od 23 do 30 stepeni celzijusa.

Oktobar je obiliovao sa, možemo slobodno reći, skoro pa ljetnim temperaturama. Meteorolog Bakir Krajinović, gostujući na N1 temperature je opisao kao ‘ekstremne’ iako nisu oborile rekord otkada se mjere u BiH. Ipak, njegov kolega Nedim Sladić, najavljuje da bi u novembru ‘rekordi mogli padati kao kruške’.

“Ujutro prisutna inverzija, odnosno porast temperature zraka s porastom visine, koja do podneva puca kao staklo. Na podnevnom vertikalnom profilu za Sarajevo prisutan je dobro izmiješan granični sloj koji doseže visinu i do dva kilometra (crvena linija koja je paralelna uz suhu adijabatu). Kao i danas, ubrzan rast temperatura ujutro na višim nadmorskim visinama, a potom sustizanje i u prizemlju. Jugozapadnjak, slab do umjeren, potpomoći će vertikalno miješanje slojeva s porastom temperature zraka. Suh zrak, bez bitnije oblačnosti – u skladu je sa sinoptičkom situacijom koja preovladava već duži niz dana – u prizemlju je anticiklonalno polje, a po visini termobarički greben s jugozapada”, objasnio je Sladić u propratnom statusu objavljenom na Facebook nalogu.

- Reklama -

Dodao je kako će dnevne temperature zraka prvog novembra u većem dijelu zemlje iznositi od 23 do 30 °C.

Podsjetimo, usprkos najavi za danas, uskoro slijedi i blaga promjena vremena, o čemu više možete čitati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular