Saturday, December 3, 2022
HomeGLOBUSPutin: Evropa je sama kriva za energetsku krizu s kojom se suočava

Putin: Evropa je sama kriva za energetsku krizu s kojom se suočava

- Reklama -


Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Evropa kriva za svoju energetsku krizu politikama koje su umanjile ulaganja u naftnu i plinsku industriju i da će ograničenje cijena pogoršati situaciju, javlja Reuters.

Putinova izjava dolazi u vrijeme kada države EU pokušavaju dogovoriti način da se obuzdaju rastući troškovi energije. Zabrinutost za sigurnost snabdijevanja energijom pojačana je danas uslijed curenja u naftovodu Druzhba u Poljskoj na, što je dovelo do smanjivanja protoka nafte iz Rusije u Njemačku.

Poljske vlasti navode da je curenje vjerovatno uzrokovano nesrećom, ali do njega je došlo u trenutku kada se zemlje Evropske unije pokušavaju odviknuti od oslanjanja na rusku energiju kao odgovor na invaziju u Ukrajini.

- Reklama -

Gasna veza Sjevernog toka sa Njemačkom sada je van funkcije nakon prošlomjesečnog curenja za koje su i Rusija i Zapad okrivili sabotažu, ali nisu identifikovali ko stoji iza toga.

Putin je rekao da su curenja u dva plinovoda Sjevernog toka koji prolaze ispod Baltičkog mora predstavljali “čin međunarodnog terorizma” kojim se ljudima oduzima jeftina energija. Rekao je da se gas i dalje može isporučivati jednim netaknutim dijelom gasovoda Sjeverni tok 2, ali je na EU da li to želi ili ne.

Njemačka je zamrznula projekat Sjeverni tok 2 nekoliko dana prije nego što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, a glasnogovornik njemačke vlade je danas isključio mogućnost preuzimanja gasa tom rutom.

Putin je također iznio ideju o stvaranju alternativnog evropskog gasnog čvorišta preko Turske.

Mogli bismo premjestiti izgubljene količine duž Sjevernih tokova duž dna Baltičkog mora u regiju Crnog mora i tako napraviti glavne rute za opskrbu našim gorivom, našim prirodnim gasom u Evropu preko Turske“, rekao je Putin na energetskom forumu u Rusiji, kako javlja Reuters.

To je, naravno, ako su naši partneri zainteresovani za ovo. Pitanje je, naravno, i ekonomska izvodljivost“, rekao je on.

Putin je rekao da Moskva nije kriva za visoke cijene energije u Evropi i iznio tvrdnju da su aktivnosti po pitanje zelene energije u EU dovele do nedovoljnog ulaganja u globalnu industriju nafte i gasa.

Zemlje Grupe sedam (G7) raspravljaju o ograničenju cijena ruske nafte, a Putin smatra da bi to moglo produbiti probleme.

Uticaj napora da se koristi manje ruske energije, te nagli rezovi u opskrbi iz Rusije, osjetili su se u svih 27 zemalja EU , te su cijene gasa gotovo 90% više nego prije godinu dana i postoji bojazan od racionalizacije i isključenja struje tokom nadolazeće zime .

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: