Thursday, December 8, 2022
HomeGLOBUSPutin obišao ruski teritorij okružen članicama NATO-a

Putin obišao ruski teritorij okružen članicama NATO-a

- Reklama -


Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je u četvrtak rusku eksklavu Kalinjingrad smještenu između dviju članica NATO-a, u vrijeme napetosti između Moskve i zapadnih zemalja zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Putin je posjet započeo sastankom s učenicima na dan početka školske godina pri čemu je odgovarao na vrlo šarolika pitanja iz područja gospodarstva, preko svemirskog programa do ofenzive Moskve na Ukrajinu, pokazale su snimke koje je izravno prenosila ruska televizija.

“Naša i misija naših vojnika (…) jest zaustaviti rat Kijeva protiv Donbasa (što je naziv za istočni dio Ukrajine) te zaštititi ljude i, naravno, braniti samu Rusiju”, izjavio je Putin.

- Reklama -

Ruski predsjednik također je ustvrdio da stanovnici Donbasa, područja u kojem živi brojno rusofono stanovništvo, “smatra sebe dijelom kulturnog i lingvističkog prostora Rusije”.

Putinov dolazak u Kalinjingrad dogodio se u vrijeme velikih napetosti i u pogledu te ruske eksklave na Baltičkom moru stiješnjene između Poljske i Litve, dviju članica NATO-a i to u vrijeme rata Rusije i Ukrajine.

Litva je u lipnju prestala odobravati tranzit robe prema Kalinjingradu jer primjenjuje sankcije koje je Europska unija donijela protiv Moskve zbog agresije na Ukrajinu.

Moskva je na tu odluku protestirala i uputila prijetnje zbog čega je Europska unija pozvala Vilnius da odobri tranzit ruske robe željeznicom prema Kalinjingradu, ali uz zabranu prijevoza vojnog materijala.

U kontekstu tih napetosti Moskva je u kolovozu najavila da će u Kalinjingradu rasporediti najnoviji model hipersoničnih raketa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: