Tuesday, September 26, 2023
spot_img
HomeGLOBUSPutin pozvao Jinpinga u Moskvu, saradnja dvije zemlje "najbolja u historiji"

Putin pozvao Jinpinga u Moskvu, saradnja dvije zemlje “najbolja u historiji”

- Reklama -


Sastanak između predsjednika Kine i Rusije, Xi Jinpinga Vladimira Putina putem videopoziva je u torku, a analitičari očekuju znak slabljenja podrške kineskog čelnika svom ruskom kolegi u trenutku dok se rat u Ukrajini razvlači, a Kina se suočava s epidemijom Covida bez presedana.

U uvodnom obraćanju koje je prenijela ruska televizija, Putin je pozvao Xija da posjeti Moskvu sljedećeg proljeća. Dodao je da će dvije zemlje jačati suradnju svojih oružanih snaga, te istaknuo rast trgovinske razmjene uprkos “nepovoljnim tržišnim uslovima”.

Bilateralni odnosi su “najbolji u historiji i izdržali su sve testove”, rekao je Putin i dodao kako dvije zemlje dijele ista stajališta o uzrocima, toku i logici tekuće transformacije globalne geopolitičke scene”.

- Reklama -

Moskva i Peking su se posljednjih godina približili, a Xi i Putin su izjavili da dvije zemlje imaju partnerstvo “bez ograničenja”, nekoliko sedmica prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Kina je od tada odbila osuditi agresiju, umjesto toga opetovano optužujući za sukob NATO i Sjedinjene Države – i ostajući jedan od ključnih preostalih pristaša Rusije dok ova zemlja postaje sve izoliranija na globalnoj sceni.

Međutim, smatraju stručnjaci, nakon više od 10 mjeseci teškog rata svijet izgleda znatno drugačije, a dinamika između ova dva partnera mijenja se u skladu s tim.

Umjesto očekivane brze pobjede, Putinova invazija je doživjela brojne neuspjehe na bojnom polju, uključujući nedostatak osnovne opreme. Moral u dijelovima Rusije je nizak, a mnogi civili suočavaju se s ekonomskim poteškoćama tokom teške zime.

U četvrtak je Rusija pokrenula nešto što su ukrajinski zvaničnici opisali kao jednu od najvećih raketnih napada od početka rata, a eksplozije potresaju sela i gradove diljem Ukrajine, praveći štetu na civilnoj infrastrukturi i uzrokujući stradanja civilnog stanovništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular