Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je u telefonskom razgovoru rekao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da je Rusija spremna razgovarati o načinima koji bi Ukrajini omogućili nastavak isporuke žita iz crnomorskih luka, objavio je Kremlj.

Rusija i Ukrajina proizvode gotovo trećinu globalnih zaliha pšenice. Istovremeno je Rusija ključan svjetski izvoznik gnojiva, a Ukrajina glavni izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.

“Rusija je spremna pomoći u pronalasku opcija za nastavak nesmetanog izvoza žitarica, uključujući i izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka”, objavio je Kremlj.

U saopćenju stoji i da je Putin kazao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da je Rusija spremna povećati izvoz gnojiva i poljoprivrednih proizvoda, ako joj se ukinu sankcije.

Taj je zahtjev postavio u razgovorima koje je posljednjih dana vodio s italijanskim i austrijskim čelnicima.

Ukrajina i zapadne zemlje optužile su Rusiju da je prehrambenu krizu, potaknutu njenom invazijom na Ukrajinu, upotrijebila kao oružje, zbog čega su znatno porasle cijene žitarica, jestivog ulja, goriva i gnojiva.

Službena Moskva je za takvo stanje okrivila zapadne sankcije uvedene protiv Rusije, kao i postavljanje mina u ukrajinskim lukama.

Kremlj je objavio da je Putin izjavio kako je Rusija spremna za nastavak pregovora s Ukrajinom.

“Posebna pažnja posvećena je statusu pregovora, koji su zamrznuti zbog Kijeva. Predsjednik Vladimir Putin potvrdio je otvorenost ruske strane za nastavak dijaloga”, stoji u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime