Friday, June 2, 2023
spot_img
HomeGLOBUSPutin tvrdi da je prevaren, Erdogan: U pravu je

Putin tvrdi da je prevaren, Erdogan: U pravu je

- Reklama -


Turski predsjednik Tayyip Erdogan složio se u četvrtak u Zagrebu s tvrdnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina da se žito iz Ukrajine isporučuje bogatim, umjesto siromašnim zemljama.

Putin je u srijedu rekao da žitarice koje se izvoze prema sporazumu potpisanom uz posredništvo Turske i UN-a ne stižu do najsiromašnijih zemalja što je pravi cilj tog ugovora.

“Putin je u pravu, žitarice idu u bogate, a ne u siromašne zemlje, a cilj nam je bio da se osigura isporuka žita siromašnima”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare tijekom posjeta Zagrebu.

- Reklama -

“Rusija, dok traju sankcije protiv nje, ne želi da se žitarice isporučuju zemljama koje je sankcioniraju. To smeta Putinu”, dodao je.

Kako bi do siromašnih zemalja stigle dovoljne količine, turski predsjednik smatra da što prije treba krenuti i s isporukama žita iz Rusije.

Najavio je da će o tome razgovarati s Putinom na regionalnom samitu u uzbekistanskom gradu Samarkandu krajem rujna.

Putin tvrdi da je prevaren

Na gospodarskom forumu u Vladivostoku Putin je u srijedu rekao da su Rusija i zemlje u razvoju “prevarene” u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita i obećao je da će popraviti uvjete tog ugovora kako bi ograničio broj zemalja koje mogu primiti te isporuke.

U dosad najoštrijem komentaru na Sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine, Putin je upozorio na globalnu krizu hrane ako se to pitanje ne riješi te je najavio da će kontaktirati Erdogana kako bi dogovorili na koji način popraviti sporazum i ograničiti broj država koje mogu primiti te žitarice.

UN-ovi podaci pokazuju da je većina brodova stigla u Tursku s pošiljkama žitarica za Kinu, Indiju, Egipat, Jemen, Somaliju i Džibuti.

Sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, potpisan u srpnju kako bi se izbjegla kriza hrane, jamči siguran prolaz za bordove iz Ukrajine i u nju, a uz međunarodni inspektorski pregled kako bi se omogućio izvoz desetaka milijuna tona žitarica i ublažila kriza hrane u svijetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular