Friday, January 27, 2023
spot_img
HomeGLOBUSPutin u Sočiju domaćin mirovnog sastanka lidera Armenije i Azerbejdžana

Putin u Sočiju domaćin mirovnog sastanka lidera Armenije i Azerbejdžana

- Reklama -


Ruski predsednik Vladimir Putin je u Sočiju bio domaćin mirovnog sastanka lidera Armenije i Azerbejdžana, u pokušaju rješavanja dugogodišnjeg teritorijalnog spora između te dvije bivše sovjetske republike.

Putin je na sastanku sa Nikolom Pašinjanom, premijerom Armenije koju Moskva podržava, rekao da je cilj obezbijediti mir i stabilnost, i deblokirati saobraćajnu infrastrukturu kako bi se pomogao ekonomski i društveni razvoj Armenije.

Armenija i Azerbejdžan su decenijama u sporu zbog oblasti Nagorno-Karabah u kojem žive uglavnom Armeni, te se otcijepio od Azerbejdžana što je dovelo do rata 1990-ih godina s 30.000 žrtava.

- Reklama -

Putinovi razgovori sa Pašnjanom i s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim odnose se na primjenu mirovnog sporazuma iz 2020. godine, postignutog uz posredovanje Rusije.

Pašinjan je rekao da će insistirati na tome da Azerbejdžan povuče svoje trupe iz ruske mirovne zone u Nagorno-Karabahu i tražiti slobodu za Armene, ratne zarobljenike. Razgovaralo se i o produženju ruskog mirovnog mandata, javile su ruske državne novinske agencije.

Tokom šestonedeljnog rata 2020. godine, Azerbejdžan je povratio velike dijelove Nagorno-Karabaha i susjednih teritorija koje su armenske snage držale decenijama. U tim borbama je poginulo više od 6.700 ljudi. Rusija je tada rasporedila oko 2.000 vojnika u regionu kao mirovne snage.

Novo nasilje izbilo je u septembru ove godine, kada je na obje strane poginulo više od 200 vojnika. Armenija i Azerbejdžan su se uzajamno optuživali za izbijanje tog sukoba.

Rusija, koja je glavni saveznik i sponzor Armenije, ima vojnu bazu u Armeniji, ali održava dobre odnose i sa Azerbejdžanom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular