Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeGLOBUS„Putinov kuhar“ želi da zauzme Bahmut zbog njegovih „podzemnih gradova“

„Putinov kuhar“ želi da zauzme Bahmut zbog njegovih „podzemnih gradova“

- Reklama -


Vođa najistaknutije ruske plaćeničke skupine Wagner rekao je u subotu da želi da njegove snage i regularna ruska vojska zauzmu mali grad Bahmut na istoku Ukrajine jer se u njemu nalaze “podzemni gradovi” u koje se mogu smjestiti vojska i tenkovi.

Ruska nastojanja koja traju pet mjeseci da zauzmu Bahmut intrigirala su neke zapadne vojne analitičare koji su rekli da bi teški gubici na ruskoj strani i činjenica da je Ukrajina izgradila obrambene linije u blizini, značili Pirovu pobjedu za Rusiju, ako do nje dođe.

Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke skupine Wagner koja se bori za Bahmut, u subotu je do u detalje otkrio zašto bi ta pobjeda bila toliko važna.

- Reklama -

“Šlag na torti je sustav rudnika Soledara i Bahmuta, što je zapravo mreža podzemnih gradova. Ne samo da može držati veliku grupu ljudi na dubini od 80-100 metara, nego se njome mogu kretati tenkovi i borbena vozila pješadije.”

Prigožin, kojemu bi vjerojatno politički kapital porastao u Moskvi ako bi Bahmut pao u ruske ruke, s obzirom na ulogu Wagnera u borbama tamo, rekao je da su u podzemnim kompleksima od Prvog svjetskog rata bile pohranjivane zalihe oružja.

Njegove izjave odnosile su se na velike rudnike soli i drugih ruda u području u kojem se nalazi više od 160 kilometara tunela i velika podzemna prostorija u kojoj su se igrale nogometne utakmice i održavali koncerti klasične glazbe u mirnim vremenima.

Rusija zauzela strateški važno naselje na rubu Bahmuta?

Dužnosnik Bijele kuće rekao je u četvrtak da vjeruje da je Prigožin želio preuzeti kontrolu nad rudnicima soli i gipsa u području iz komercijalnih razloga. Nije spominjao ništa o njihovoj navodnoj podzemnoj vojnoj koristi.

Prigožin, koji je pod sankcijama Zapada, naveo je i druge prednosti zauzimanja Bahmuta, nazvavši ga “ozbiljnim logističkim središtem” s jedinstvenim obrambenim utvrdama.

Prigožin je komentare iznio na Telegramu, dok je gotovo praznim ulicama Bahmuta u subotu odjekivalo granatiranje unatoč samoproglašenom prekidu vatre s ruske strane kako bi se obilježio pravoslavni Božić, što je Kijev odbacio kao zamku.

Bahmut, koji Rusija zove Artjomovsk, žarište je najintenzivnijih borbi u Ukrajini, a Prigožinovi komentari došli su u trenutku kad je drugi Telegram kanal koji se povezuje s Wagner grupom ustvrdio da je Rusija zauzela strateški važno naselje na rubu Bahmuta.

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je ranije u subotu o teškim borbama na istoku Ukrajine.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane rekao je da je grad Soledar, koji je blizu Bahmuta i u kojem se nalazi rudnik soli, i dalje pod ukrajinskom kontrolom unatoč žestokim ruskim napadima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular