Thursday, December 8, 2022
HomeGLOBUSRadnici u Argentini održali “sprovod” za svoje plate

Radnici u Argentini održali “sprovod” za svoje plate

- Reklama -


Neke su žene došle u crnini s cvjetnom krunom na glavi, drugi su nosili predimenzionirani lijes u povorci koja prolazila ulicama Buenos Airesa i nije na posljednji počinak ispraćala neku osobu, već je “sprovod” održan za radničke plate u Argentini.

Očekuje se da će do kraja godine inflacija u zemlji doseći nivo od 90 posto i “pojesti” kupovnu moć prosječnog argentinskog radnika, uprkos višegodišnjim pokušajima Vlade da smanji rast cijena.

“Situacija je pogubna za radnike. Prije nego li dočekamo sredinu mjeseca, ništa nam ne ostaje od plate, nemamo dovoljno”, izjavila je za Reuters Melisa Gargarello, predstavnica Fronte za organizacije u nevolji koja je organizirala ovaj protestni skup.

- Reklama -

Jedan od demonstranata je nosio transparent na kojem je prikazana “historija bolesti” za plate u Argentini, grafički prikaz kako je inflacija “pojela” vrijednost iskazanu na platnim listama. Dok se veći dio svijeta bori s inflacijom koja je iskazazana jednoznamenkastim vrijednostima, argentinska muka je u drugoj kategoriji.

“Platne liste su umrle”, pisalo je na jednom od transparenata u simboličnoj procesiji koja je nakon prolaska ulicama argentinskog glavnog grada završila svoj put ispred Predsjedničke palače. Cvjetne krune koje su nosile žene nosile su poruku “Počivale u miru minimalne plate”.

Prema službenoj statistici minimalna plata u Argentini je 45.540 argentinskih pesosa, što je protuvrijednost od 334 američka dolara, dok je cijena sindikalne korpe za četveročlanu porodicu prema izračunu 111.298 pesosa, odnosno 817 dolara, gotovo dva i pol puta više od iznosa minimalne plaće.

Argentina je u julu zabilježila najvišu stopu inflacije u posljednjih 20 godina.

Posljednji napori vladajućih u borbi s inflacijom uključuju imenovanje novog ministra privrede Sergija Masse, kojem su date veće ovlasti u pokušaju da obuzda inflaciju. Argentinci su mu dali nadimak “superministar”.

“Danas održavamo simboličan ispraćaj za plate, što prikazuje situaciju u kojoj se svi radnici u Argentini nalaze”, izjavio je Maximiliano Maita iz Fronte za organizacije u nevolji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: